perjantaina, maaliskuuta 13, 2015

Saippuakuplia


Teimme Kaisan kanssa eilen saippuaa. Tarkoituksena oli pitää useammankin saippuaharrastajan kokoontumisajot, mutta lopulta menot ja säädöt karsivat osallistujat meihin kahteen. Aavistuksen verran riskialtista puuhastelu oli, kun mukana oli kaksi univajeesta kärsivää vanhempaa. Itse esimerkiksi hukkasin jossakin vaiheessa mittaamani öljyt, kunnes tajusin noin varttia myöhemmin sekoittaneeni jo sulatettuihin rasvoihin. Hitusen hitaallakin reagoinnilla saimme kuitenkin lopulta aikaiseksi sangen kelvollista saippuaa, eikä kukaan polttanut itseään lipeällä.

Tervan tuoksu on huumaava
Tervasaippua oli meille molemmille uusi tuttavuus, mutta rohkeasti päätimme kokeilla. Käytimme Purolan puhteet -blogin Reetan reseptiä. Jännää tässä oli se, ettei mikään mennyt oikein niin kuin Reetalla oli mennyt. Meidän saippuamme värjääntyi nopeasti tummanruskeaksi, kun Reetalla se oli hyvinkin vaaleaa. Minkäänlaista öljyjen erottumista ei meillä tapahtunut ja lisäksi meidän massamme päätti yllätysjäsähtää suoraan muottiinsa. Typertyneinä lapoimme massaa muottiin (jota emme tietenkään olleet vielä valmistelleet edes vielä, terävässä kunnossa kun olimme) ja saimme kuin saimmekin jonkinlaisen halon aikaiseksi. Saippua lähti myös kuumenemaan niin reippaasti, että työnsin sen pariksi tunniksi pakastimeen.

Punaviiniversiota kiehkuroilla
Punaviini oli pohjanesteenä minulle uusi, mutta olin tahtonut kokeilla sitä jo pitkään. Laitoin puolet reseptin vaatimasta nestemäärästä vettä ja sekoitin lipeän siihen. Kun seos oli jäähtynyt, sekoitin joukkoon vielä pakastetut punaviinikuutiot. Viinistä olin aiemmin keitellyt alkoholit pois. Tämä jähmettyi muottiinsa todella nopeasti ja alkoi myöhemmin kuumenemaan. Annoin värin tummumisen toivossa saippuan geeliintyä niin pitkälle kuin uskalsin ja heitin halon sitten pakkaseen.

Tänä aamuna koitti isoin yllätys, kun leikkasin halon. Massa oli tehnyt viehkoja kiehkurakoristeluja ainoastaan geelin alueelle. En tiedä edelleenkään miksi, FB:n saippuaryhmässä veikattiin että viiniin olisi jäänyt hiukan alkoholia ja se olisi aiheuttanut kuviot. Mutta kaunis tästä tuli yhtä kaikki! Värikin on tummempi kuin odotin, vaikka leikatessa se olikin lähinnä epämääräisen ruskeankeltainen.


Tähän saippuaan sain innostuksen Kirpun blogissa joskus muinoin näkemästäni vesimelonisaippuasta. Myös minä olin kasvosaippuaa vailla, joten tein hellällä ylirasvoituksella olevan reseptin täynnä hoitavia rasvoja. Värjäyksessä on käytetty punaista ja vihreää kosmeettista savea sekä clhorellaa. Siemenet unikonsiemeniä. Tämä jäi hyvin pehmeäksi ja tarvitsee selkeästi enemmän kuivumisaikaa kuin muut valmistuneet. Epäilyksistämme huolimatta väreistä tuli ihan nätit ja lisäksi kerroksista oikean paksuiset.


Viimeisenä oli olutkananmuna-shampoo, tutulla reseptillä. Tässä ei mitään erikoista ollut, tosin tällä kertaa vispasimme maidonvaahdottimella kananmunan öljytilkkaan ennen lisäämistä. Viimeksi lopputuloksessa erottui juovia, nyt saippua näyttää tasaiselta koostumukseltaan.

6 kommenttia:

Annis kirjoitti...

Punaviinisaippua

Oliiviöljy 150 g
Mangovoi 100 g
Kookosrasva 150 g
Kaakaovoi 70 g
Risiiniöljy 40 g
Neste 194 g
Lipeä 71 g

Vesimelonisaippua

Kookosrasva 140 g
Makadamiaöljy 150 g
Oliiviöljy 150 g
Kaakaovoi 50 g
Risiiniöljy 30 g
Neste 198 g
Lipeä 69 g

Signe kirjoitti...

Onpas nättejä! Tosi monta hienoa erää olette saaneet tehtyä kerralla, vaikka väsymys painoikin.
Tervasaippua on ehdoton suosikkini, etenkin hiustenpesussa se on ihana! :)

Hilmukka kirjoitti...

Tuo pöllö ja perhonen varasti sydämen. Aivan ihania! Pakko kysyä: teetkö saippuoita vain omaan käyttöön ja lahjaksi vai teetkö niitä myös myyntiin? On ollut melkoinen tehdas teillä käynnissä. :)

Annis kirjoitti...

Signe, en ole aiemmin tuota tervasaippuaa tehnytkään, joten oli kiva päästä sitä kokeilemaan. Tuntuu vain käsittämättömältä, miten noista tuli noin eri näköisiä kuin alkuperäisessä ohjeessa :D Voiko pelkkä terva vaikuttaa asiaan noin paljon?

Ja luultiin kyllä välillä, että mitään ei saada tätä menoa muottiin asti :D Unohdettiin esim. laittaa puoliin eristä kokonaan tuoksua, kun ei vaan muistettu moista pikkuseikkaa x)

Hilmukka, pääasiassa ihan omaan käyttöön. Kosmetiikkalainsäädäntö on sellainen mörkö, että vaatisi ihan labratestit ja muut, että saisi myydä. Tosin Tukes teki tähän helpotuksen eli satunnainen ja pienimuotoinen harrastelijan myynti on nykyisin sallittua ja vähän olen näitä välillä sitten myynytkin :)

Ja siis meitä piti olla useampikin koolla saippuaa tekemässä, mutta kommellusten jälkeen vain tämä meidän äitiosastomme pääsi osallistumaan. Hitusen kohtalokkaalta alkoi tuntua jossakin vaiheessa :D

Hilmukka kirjoitti...

Niin tietenkin, siihen on omat lainsäädännöt. En tullut edes ajatelleeksi. Mutta porukassa on varmasti mukavampi tehdä, saa helposti monipuolisen täydennyksen saippuavarastoon. Eikä pienet aivopierut haittaa kun voi nauraa niille samantien hyvässä porukassa. ;D

Annis kirjoitti...

Hilmukka, joo, näihin kosmetiikka/elintarvikelainsäädäntöihin on tullut perehdyttyä aika syvällisesti töiden puolesta, joten ovat välillä valitettavankin tutut :D

Ja olihan tämä univelkaisten esiinmarssi aika rehellisen koomistakin, vaikka välillä tuntui, ettei tästä mitään tule :D