keskiviikkona, maaliskuuta 18, 2015

Naudanrasvasaippuaa

Saippuahommat eivät jääneet sikseen, sillä minulla oli muutama uusi juttu testattavana ja joulun jälkeen oma saippuavarastoni pohja häämötti. Aiemmin tuntui jotenkin niin raskaalta jaksaa hakea kaikki saippuakamat kellarista muuttokamojen joukosta. Nyt kun ne oli pakko noutaa viikonlopun kurssia varten, on saippuaakin tullut tehtyä kuin ohimennen "kun nuo kamatkin nyt ovat keittiön nurkassa joka tapauksessa".

Lilya on jo jonkin aikaa tilaillut Lehtolan Limousin -tilalta lähinautaa omaan pakkaseensa.  Minulle selvisi vasta tässä noin viikko sitten, että kyseinen tila sijaitsee todellakin noin viiden kilometrin päässä kotioveltamme. Kun puhutaan lähiruoasta, tässä on aika oivallinen vaihtoehto. Kävimmekin perjantaina tilalla paikan päällä ja kuulimme, että pitkin vuotta järjestetään myös avointen ovien päiviä. Voisikin olla oikein mukava tehdä koko perheen pyöräretki tilalle katselemaan lehmiä, ankkoja, lampaita ja kaneja ja käydä samalla ihmettelemässä, miten se liha oikein päätyykään lautasellemme.

Kuulin jokin aika sitten, että Lily oli saanut tilalta testiin naudanrasvaa. Se olisi muutoin ollut menossa biojätteeseen, joten yhteistyö oli kannattavaa kaikille osapuolille. Minua tällainen eläimen mahdollisimman huolellinen hyödyntäminen miellyttää ajatuksena suunnattomasti. Jos elämä otetaan, sitä tulisi kunnioittaa ja hyödyntää eläin niin tarkkaan kuin suinkin mahdollista. Lily puhdisti saamansa naudanrasvan ja antoi sitä minulle eteenpäin puolisen kiloa. Kokeilinkin kummassakin saippuassa sitä pohjarasvana, sillä olin lukenut naudanrasvan tekevän palasta kovan ja tuovan pehmeää vaahtoavuutta.


Ensimmäisen saippuan tein ihan käsisaippuatarpeiksi. Mukana oli naudanrasvan lisäksi kookosta, makadamiaa, oliivia ja risiiniä. Harkitsin erilaisia koristeluja, mutta päädyin lopulta vähän aavistuksen laiskana tekemään vain kerrostuksia ja marmorointeja. Päälle ripottelin laventelinkukkia. Tuoksuna on GF:n Valkoinen tee.


Toisena projektina oli tehdä sisarelleni suihkusaippuaa. Sisko tykkää hurjasti kookoksesta (sekä tuoksuista), joten olen testaillut eri firmojen kookostuoksuja mielenkiinnolla. GF:n kookos oli odotellut kaapissa jo tovin vuoroaan. Aiemmat kokeilemani kookokset olivat tuoneet mieleen lähinnä halvan aurinkorasvan, mutta tässä versiossa oli sitä ihan oikeaa kookoksen tuntua.


Rasvoina käytin naudanrasvaa, kookosta, kaakaovoita, rypsiä ja risiiniä. Lisäsin massaan myös desin kookoskermaa. Aiempien kokemusteni mukaan kookoskerma on kuumentunut jonkin verran ja värjännyt vuorokaudessa parissa koko massan toffeenruskeaksi. Olin varautunut siihen tälläkin kertaa, mutta tahdoin saippuaan jotakin kuviointeja. Niinpä päädyin värjäämään osan massasta kaakaolla, ajatellen että se varmasti erottuisi ihan hauskasti vaaleanruskeaakin taustaa vasten. Vaikka massa geeliytyi rajusti ja työnsin sen lopulta parvekkeelle jäähdyttelemään, oli se edelleen tänäkin aamuna vitivalkoista. Käyhän se näinkin, kuutiot ovat nyt oikein herkullisen näköisiä suklaaraitoineen.


Nyt en varmaan ihan hetkoon saippuaa teekään, näistä ja viime kerran kokeiluista täyttyivätkin kaapit hetkeksi tehokkaasti. Plus näiden tuoksuvien versioiden kanssa olen aina ihan jumissa, että minne nämä laittaisi kypsymään niin, ettei koko asunto lemua niiden tuoksulta! Tarvitsen selkeästi oma saippuahuoneen.

3 kommenttia:

Annis kirjoitti...

Kookossuihkusaippua
Ylirasvoitus 8 %

Vettä 232 g (vähensin määrää 100 g ja lisäsin kiisselivaiheessa 100 g kookoskermaa)
Lipeää 83 g
Naudanrasva 150 g
Kookosrasva 160 g
Kaakaovoi 50 g
Rypsiöljy 200 g
Risiiniöljy 50 g

Käsisaippua

Vesi 266 g
Lipeä 99 g
Naudanrasva 150 g
Makadamia 150 g
Oliiviöljy 150 g
Risiiniöljy 50 g

Signe kirjoitti...

Onpa upean näköisiä! Ei puhettakaan mistään laiskuuteen viittaavasta ;). Millä olet värjännyt tuon ylemmän saippuan punaisen osan?

Annis kirjoitti...

Signe, kaikki värit taitavat olla Saippuapajan pigmenttejä. Tavoittelin violetimpaa sävyä, mutta uusittu rautaoksidi olikin selkeästi tummemman punaista kuin aiemmin ja ultramariinin lisäyksistä huolimatta sävy jäi selkeästi punavoittoisemmaksi kuin olin alunperin ajatellut. Noh, menee se noinkin, vaikka ei olekaan ihan se mitä hain :P