maanantaina, joulukuuta 01, 2014

Rauhoitettu marraskuu

Marraskuu oli henkilökohtainen hidastuskuukauteni. Tein mitä jaksoin ja jos en jaksanut, koetin olla tuntematta siitä huonoa omaatuntoa. Hurjasti töitä onkin syntynyt, mutta koska osa on joululahjuksia, en tohdi niitä sen tarkemmin esitellä. Sen sijaan voisin tutustuttaa teidät tämän syksyn viikonloppukurssiini. Olin siis opiskelemassa, miten voidaan valmistaa itse käsityönä kengät. Kurssin kuvauksessa mainittiin keskiaikajalkineet ja fantasiakengät, mutta kyllä moni kurssille tuli valmistamaan ihan käyttöjalkineita tai kotitossuja. Kuvausta ollaankin jatkossa muuttamassa paremmin tätä vastaamaan. Itse menin paikan päälle haaveenani tehdä larppikäyttöön sopivat jalkineet.

Opettajan kenkävaraston aarteita inspiraatioksi
Koska kurssilla oli monia erilaisia tekniikoita ja niksejä valmistukseen, koin sen erittäin hyödyllisenä. Toki muiden vinkeillä ja nettiä selaamalla olisi voinut päästä alkuun, mutta opettajan ohjaus oli monessa kohtaa todella arvokasta.

Kurssi alkoi johdatuksella kenkien historiaan ja jokainen pääsikin pian pohdiskelemaan, millaiset jalkineet olivat hakusessa. Osa tahtoi tehdä täysin historialliset kengät, osa käyttöjalkineet kesäksi ja osa taas suunnitteli jo taideteosta lähenteleviä fantasiakenkiä. Itse valitsin matalan tossumallin, jonka malli oli peräisin 1400-luvulta Pohjois-Euroopassa käytetyistä jalkineista.

Kaavaa piirtämässä
Ensimmäisenä tehtävänä oli valmistaa kengästä kaavat. Ne tehtiin omaan jalkaan mahdollisimman hyvin sopiviksi, joten pohjana oli jalassa olevan sukan teippaaminen karkeaksi kaavamalliksi kengälle. Sitten kaavat piirrettiin tasoon, muokattiin malliin sopivaksi, pohdittiin lisäyksiä ja piirrettiin valmiiksi. Kengistä tehtiin keinonahkainen sovitekenkä, jota kokeiltiin jalkaan. Sen perusteella oli helpompi sanoa, mitä muutoksia kenkään olisi syytä tehdä. Kaavaa korjattiin ja muokkailtiin lisää. Jos muutokset olivat isoja, tehtiin uusi sovitekenkä varmistamaan kengän istuvuutta. Etenkin tässä vaiheessa opettajan vinkit ja kokemus olivat todella tärkeitä, jotta kenkä saatiin hyvin sopivaksi.


Sovitekenkä valmisteilla
Kun kaavat olivat valmiit, leikattiin oman kengän osat valitusta nahasta. Tarjolla oli aika vähän valikoimaa, joten itse päädyin vaaleaan kasviparkittuun nahkaan. Pohja tehtiin paksummasta pohjanahasta. Leikkaamisen jälkeen saumakohdat ohennettiin, jotta saumat kääntyisivät mahdollisimman nätisti. Tämä oli erityisen tärkeää omissa kengissäni, olinhan päättänyt tehdä kääntökengät, joissa saumat jäivät siis kenkien sisälle.

Osien leikkuuta
Kenkien osat ommeltiin yhteen suutarinompeleilla. Tämä oli hidasta työtä, joka kävi myös yllättävän paljon sormille. Itse onnistuin myös tökkimään ainakin muutaman reiän sormiini neuloilla. Ompelun jälkeen kengät käännettiin ja saumat vasaroitiin litteiksi. Tämän jälkeen kenkiä alettiin muokata pitämällä niitä omissa jaloissa.

Kenkä juuri käännettynä likoamassa
Käännetyt hieman muotoiltuina
Jalassa muokkaantumassa
Kun kengät olivat muokkaantuneet jalkoihin sopiviksi, vuorossa oli loppujen osien, kuten nauhojen, muokkaaminen ja sovittelu. Pääsin itse ompelemaan tässä vaiheessa kenkien suille käänteet ja tekemään nauhat.

Kengän suuta kääntämässä
Kenkätehtaan iltapuhteet
Viimeiselle kurssipäivälle jäi ohjelmaksi omalta osaltani enää kenkien värjääminen ja rasvaaminen. Kaikkien projektit eivät edenneet samaan tahtiin ja paljon riippui siitäkin, miten paljon ihmiset olivat ehtineet ja jaksaneet kenkiä työstää myös kotonaan. Itse olin kahdesta viikonlopusta ensimmäisen jälkeen ommellut kummankin kengän sivusaumat sekä toisen pohjan kiinni. Ajattelin alkuun, että hankkisin ohentamistyökalun viikonloppujen välissä ja ompelisin toisenkin pohjan, mutta tämä jäi lähinnä aikeeksi. Pelkäsin hieman, ehtisinkö tehdä kengät kokonaan kurssilla, mutta eipä tuo lopulta ongelma ollutkaan.

Valmiit kengät värjäyksen jälkeen
Toisena viikonloppuna ompelin lauantaina toisenkin pohjan kiinni ja käänsin kengät. Tein myös nauhat ja ohentelin suille tulevat käänteet. Lähdinkin jo ennen kurssin päättymisaikaa kotiin ja ompelin sitten iltahommina kenkiin käänteet. Seuraavana päivänä edessä oli enää värjäys ja viimeistely, jotka veivät vain muutaman hassun tunnin. Monimutkaisempia kenkäprojekteja tehneillä saattoi kuitenkin iso osa työstä jäädä vielä kotiin kurssin jälkeen.

Moni tahtoi liimata kenkiinsä erillisen kumipohjan, mutta itse tahdoin kengissäni olevan esikuviensa tapaan perinteinen nahkapohja. Se olisi vielä tarkoitus tervata myöhemmin paremmin säitä kestäväksi. 

Tai kuten mies sanoi: "Keskiaikareinot!"
Kurssi oli hurjan mielenkiintoinen ja antoisa. En tiedä, tuleeko kenkiä tehtyä tulevaisuudessa itse kovinkaan pian, mutta oli upeaa päästä opiskelemaan taas jotakin itselle vieraampaa käsityölajia. Myös kurssiporukka oli hurjan mukava ja saattaapi olla, että päädyn vielä joskus kaikista epäilyksistäni huolimatta kokeilemaan posliininmaalausta erään kurssilaisen vetämänä!

5 kommenttia:

Hilmukka kirjoitti...

Kengät!! Olet tehnyt kengät! Harvemmin pääsee tekemään itse kenkiä, oli varmasti mielenkiintoinen kokemus. Ja kiva, kun otit paljon kuvia. Pääsin itsekin kurssitunnelmiin. Huippua!

Marraskuu on minullakin aina ollut hidas kuukausi. Tänä vuonna marraskuu tuntui jotenkin erityisen pitkältä ja raskaalta mutta onneksi nyt ollaan jo joulukuun puolella. :)

Annis kirjoitti...

Hilmukka, joo! Olin itse hyvin innoissani, etenkin kun olen ystävän avustuksella suunnitellut keskiaikapuvun tekoa. Nämä sopisivat mainiosti sen kavereiksi.

Ja täytyy tunnustaa, että kun kenkä käännettynä lillui tuolla vesiämpärissä, oli usko toimivan jalkineen valmistumiseen vähän koetuksella, sen verran reppanan näköinen se oli :D

Marraskuu tuntui kyllä kovin pitkältä! Monta kertaa meinasin blogiakin päivitellä, mutta kaatui aina siihen, että ei kerkeä. Onneksi oli se rentoutus-teema kuukaudella, muuten olisin varmaan potenut tästä(kin) syyllisyyttä :P Toivotaan, että teilläkin joulukuu on edeltäjäkuukauttaan parempi.

Pike kirjoitti...

Tosi hianot!!!

Annis kirjoitti...

Pike, kiitokset :) Kaikista puutteistaan huolimatta tykkään näistä itsekin aika paljon. Ehkä joskus tulevaisuudessa teen toisetkin?

enkulin käsityöt kirjoitti...

Iloista ja tunnelmallista joulua sinulle ja läheisillesi!♥