torstaina, marraskuuta 06, 2014

Saippuaa, saippuaa

Minulla oli suuri ilo sekä kunnia päästä ottamaan osaa saippuavaihtoon Jyväskylän alueen harrastajien kanssa. Mukana olivat lisäkseni Lilya, Kaisa, Pirja ja Mirja. Olimme alkusyksystä sopineet neitojen kanssa, että kukin tekisi kaksi saippuaa. Toisen teemana olisi syksy, toisen joulu. Muita rajoituksia ei ollut. Sovimme tapaamisen syyssaippuoiden vaihtamiselle Teeleidiin tiistaille.

Kuumaan teepannun äärellä ja kynttilöiden luodessa valoaan oli mukava rupatella. Pian alkoi myös kuumeinen laukkujen ja kassien kaivelu, kun aloimme tutustua vaihtosaippuoihin. Lähes kaikki olivat tuoneet varuiksi mukanaan myös joulusaippuat, joten pian edessäni olikin melkoinen läjä saippuaa.

Kaikki vaihtosaippuat
Vaihdoissa kaikkein parasta on yllätyksellisyys ja monimuotoisuuden kauneus. Jokainen tekee saippuaa vähän eri lähtökohdista käsin. Toinen on kiinnostunut raaka-aineiden sekoittamisesta, toinen tahtoo tehdä swirlejä, toinen kokeilla jotakin ihan uutta ja villiä. Jokaisella on oma persoonallinen tapansa lähestyä haastetta. Kaikki saippuat olivatkin keskenään hyvin erilaisia ja tekijänsä näköisiä.

Pahoittelen heti kärkeen sitä, että päivien hämäryys syö kuvien värejä, eivätkä ne toistu niin upeina kuin luonnossa. Ehkäpä näistä saa kuitenkin hieman käsitystä, millaisia rakkaudella tehtyjä aarteita käsiini laskettiin.


Kaisan dramaattinen Halloween-saippua herätti pitkän keskustelun siitä, millä kummalla kunnon mustaa kannattaakaan tehdä, jotta vaahto ei pestessä värjäisi, mutta sävy saippuassa olisi kyllin tumma. Kaisan versiossa väri oli peräisin lääkehiilestä. Kummassakin saippuassa oli perusöljyjen lisäksi hoitavaa sheavoita. Herkän utuinen kukkasaippua sopi myös täydellisesti yhteen kevyen karkkisen tuoksunsa kanssa. Tuoksut olivatkin molemmissa saippuoissa juuri mieleeni, kevyitä ja raikkaita. Huomasinkin viettäväni vähän liiankin paljon aikaa nenä kiinni näissä yksilöissä.


Pirjan saippuoista henki rakkaus estetiikkaan. Kaikki oli kauniin viimeisteltyä aina saippuoiden ulkonäköä ja harkittua paketointia myöten. Etenkin jouluinen kakkusaippua viimeisteltyine yksityiskohtineen oli niin herkullisen ja loppuun asti mietityn oloinen, että sitä huomasi pysähtyvänsä ihastelemaan aina ohi kulkiessaan. Myös Miss Bat's Beauty Soap oli kaunis kuin karkki!


Mirjan Candie ja Halloween olivat kumpikin ihania piristysruiskeita kirkkaine väreineen.  Takana häämöttävässä syyssaippuassa oli hibiscusta, itse tehtyä ruusunmarjarouhetta sekä pikiöljyä. Etualan karkkivärisessä Candiessa oli hibiscusta, ananasta, jasmiinia ja kanelia. Kumpikin saippua oli suoranaista väriterapiaa.


Lilyan tekemässä lepakkosaippuassa oli sellaista leppoisaa leikkisyyttä, joka veti suupielet väkisinkin hymyyn. Värinsä saippua sai kurpitsasoseesta. Tuoksuina olivat erilaiset mausteiset eteeriset öljyt, jotka ainakin miellyttivät kovasti omaa nenääni. Saippua oli kaikkiaan minusta hurjan onnistunut kokonaisuutena.


Itselläni oli kaikenlaisia suunnitelmia saippuoideni suhteen. Tarkoitukseni oli tehdä ensin halloweenmaista tunnelmaa sisältävä maisemasaippua, mutten saanut pigmenteilläni kyllin räikeitä oranssin sävyjä. Niinpä maisema rauhoittui enemmänkin syyspäivän auringonlaskuksi. Minulla oli pieni kiusaus testata yksityiskohtien lisäämistä mustalla massalla valmiiseen viipaleeseen, mutta auringonlasku vaikutti jotenkin selkeämmältä kokonaisuudelta ilman tätä. Silti minua houkuttaa edelleen hitusen kokeilla johonkin palaan lisätä hahmottelemani pikkuruinen lintuaura lentämään. Ehkä tätä täytyy kokeilla johonkin toiseen erään!

Taustalla on joulusaippuani, jonka ulkonäön suhteen koin hieman pettymyksiä. Massa käyttäytyi oikein nätisti ja sitä oli mukava työstää. Se kuitenkin keräsi pintaansa runsaasti saippuatuhkaa. Päätin kokeilla muiden vinkkaamaan höyrytystä tuhkan poistoon. Menetelmä jätti kuitenkin saippuaan hyvin kiiltävän pinnan, josta en tykännyt yhtään. Lähinnä tunnelma on limaiseen vivahtava, yöks. Tuoksua ei tässä saippuassa ole lisättynä lainkaan, sillä massaan lisätty kaneli tuo palaan oman mausteisen tuoksunsa.

Kiitokset hurjasti vielä kerran kaikille upeille tyypeille vaihdosta! Te toitte paljon iloa alkuviikkooni ja saan hyvää mieltä aina vilkaistessani saamiani saippuoita. Keväällä uudestaan!


PS. Nyt näyttäisi siltä, että olen suuntaamassa Tampereen käsityömessuille lauantaina biologitoverini kera. Hihkukaa jos suunta on sama, olisi kiva nähdä teitä :)

Ei kommentteja: