perjantaina, toukokuuta 09, 2014

Macadamiaa, olutta ja nokkosta, niistä on saippuat tehty


Nokkosshampoo on ollut tähän astinen suosikkini shampoopaloistani ja toiminut omassa tukassani etenkin talvella mainiosti. Saunassa tajusin, että mokomasta on viimeinen pala käytössä, joten sitä olisi hyvä tehdä lisää. Samalla kertaa testasimme kaverini kanssa toista saippuareseptiä oluella ja kananmunalla. Minulla oli myös tilauksessa tiukan opintoputken tehneelle sisarelleni löyhkäsaippuaa. Mokoma kun siis rakastaa voimakkaita tuoksuja ja on monta kertaa toivonut kunnolla tuoksuvaa saippuaa. Toivon, etten liioitellut tuoksun kanssa. Hänelle ajattelin hoitavaa suihkusaippuaa.

Nokkosshampoo on nyt poimulehti-mesiangervo-nokkosshampoota
Olut-kananmunashampoota
Tehdessä iski viime tipan paniikki koskien sitä, pitäisikö kananmunan osat erotella ja käyttää vain keltuaiset tai valkuaiset. Minulla oli etäinen mielikuva, että aiheesta oli joku konsensus, josta olin lukenut aiemmin, mutta pikagoogletukset eivät valaisseet asiaa. En myöskään muistanut aiempaa tekokertaani kananmunan kanssa niin tarkasti, että olisin muistanut miten toimin (Pelkät keltuaiset, sanoi tänä aamuna tarkastamani aiempi postaukseni). Netti väitti sitkeästi, että saippuaan voisi käyttää kummat hyvänsä tai jopa molemmat sekaisin. Niinpä päädyimme hetken ämpyilyn jälkeen heittämään sekaan koko munan. En tiedä oliko tämä paras mahdollinen ratkaisu, kiisselin rakenne nimittäin muuttui aika sitkaaksi ja myöhemmin saippuapaloissa erottui sitkeästä sekoittamisesta huolimatta erillisiä rantuja, jotka ilmeisimmin ovat kananmunaa. Käytössä sitten nähnee, miten tämä toimii.

Avokadosuihkusaippuaa
Suihkusaippuaan valitsin kookosrasvan lisäksi sheavoita, macadamiaöljyä, risiiniöljyä sekä kaapista löytyneen riisinleseöljyn loput. Tämän saippuan kanssa minun piti tietysti olla vähän luova, eikä vain hyvällä tavalla. Yleensä kun neuvon muita tekemään saippuaa, suosittelen tekemään vain yhden kokeilun per saippua onnistumistodennäköisyyksien maksimoimiseksi.


Itsehän käytin saippuassa minulle kokonaan vierasta öljyä (macadamia), aiemmin testaamatonta väriä (chlorella), täysin vierasta tuoksuöljyä (Saippuapajan Zest) ja vähän poikkeavaa tekniikkaa kerrosten tekemisessä (nuo vinot raidat). Lisäksi tungin saippuaan vielä avokadososetta. Matkassa olikin siis muutamakin mahdollisuus sille, että massa esimerkiksi jäsähtäisi tai tekisi jotakin muuta arvaamatonta ja koko kokeilu päättyisi surullisesti. Onni suosii kuitenkin idiootteja, sillä saippuasta tuli kaikkiaan sellainen, johon olen kovasti tyytyväinen. Ainut miinuspuoli omasta näkökulmastani on lähes tyrmäävä tuoksu, mutta toivon mukaan vastaanottaja on siitä iloinen.

Kohta töihin ja sieltä suoraan autoon ja kohti Tamperetta! Kyllä tästä vielä viikonloppu tulee.

7 kommenttia:

Annis kirjoitti...

Löyhkäsaippua, yr 8 %

Neste 239 g (kamomillatee)
Lipeä 85 g

Macadamiaöljy 100 g
Sheavoi 40 g
Risiiniöljy 40 g
Kookosrasva 200 g
Riisinleseöljy 250 g

1 avokado soseena kiisselivaiheessa
12 ml Zest -tuoksuöljyä
Chlorellaa väriksi

Olutshampoo

Pohjanesteenä olut 186 g
Lipeä 71 g

Kookosrasva 160 g
Risiiniöljy 50 g
Rosmariiniuutettu oliiviöljy 240 g
Kaakaovoi 40 g

Signe kirjoitti...

Ihanan näköisiä saippuoita olette saaneet aikaiseksi! Justiinsa kirjoitin Soap&Restlessille kommentin tuon chlorellan värinkestosta, se tuppaa muuttumaan oliivinvihreäksi tai rusehtavaksi, kuten spirulinakin. Aika hurjan määrän olet tuoksua tunkenut "löyhkäsaippuaan", jos ei nyt tuoksu riittävästi, niin täytyy hajuaistissa olla vikaa... ;D Minkä tuoksuinen tuo Zest on? Mie olen itse uskaltautunut käyttämään tuoreista aineksista vain banaania ja mangoa saippuoissa, pitäisi varmaan tehdä joku kokeilu muillakin aineilla.

Lilya kirjoitti...

Aivan mahtava ulkonäkö tuolla löyhkäsaippualla! Kerrassaan upean näköinen! :-)

Kirppu kirjoitti...

Ihana vihreä saippua! Toivottavasti tuoksu mielyttää siskoasi. Minä käytän aina koko kananmunan, koska keltuainen hoitaa ja valkuaisessa on taas paljon proteiinia. Minä lisään kananmunan aina niin että otan öljyistä pienen osan johon sekoitan sauvasekoittimella kananmunan. Ja tämän seoksen taas sekoitan kiisselivaiheessa olevaan saippuamassaan. Se jähmettyy aika nopeasti, niin kuvioita on hankala tehdä. Näin minulla ei ole ainakaan ollut mitään ongelmia että saippua erottuisi tai että siihen tulisi raitoja tai muuta.

Annis kirjoitti...

Signaturelli, se on varmaan vähän väkisinkin näiden levien kanssa tuo värinkesto heikompi. Ymmärtääkseni se lehtivihreä kun lähtee hajoamaan, tekipä sille mitä tahansa.
Zestille oli merkitty myyjän ohjeissa 25 ml kiloon, ajattelin että kerrankin en mene oman nenäni mukaan. Koko keittiö löyhkäsi monta päivää, nyt on onneksi taittunut tuoksu :D Yhden palan jätin tuota itselleni kaappiin ja siinä kanssa oli hieman kypsymisen myötä lieventynyt pahin tuoksu. Sisko kuitenkin tykkäsi satsista ja sehän se lienee pääasia :) Jännä tuo kyllä, miten meillä on niin erilaiset hajuaistit näiden asioiden suhteen.

Zest oli siis myyjän kuvauksen mukaan: "Raikas mutta kuitenkin pehmeätuoksuinen sitrushedelmäinen tuoksuöljy". Minä en sitä ehkä ihan noin kokenut, mutta voi johtua tuoksun reilusta määrästäkin tämä inhotus ;)

Avokado aiemmissa kokeiluissani on ollut aivan todella ihanaa, saippuasta tuli pehmeästi vaahtoavaa ja muutenkin sellaista lempeän pehmeää. Toimi suihkusaippuassa hyvin.

Lilya, kiitos. Meni tosiaan vähän testailun piikkiin tämä erä, mutta onneksi oli onnea matkassa. Eka kerros jähmettyi ihan muutamassa minuutissa kyllin kovaksi kannattelemaan seuraavaa ja muutenkin tuo koristelu toteutui todella helposti :)

Kirppu, kiitos! Jännä kyllä tuo, me tehtiin nimittäin käytännössä aivan samalla tavalla, ainoana erona että kananmunan rakenne/sekoitus öljyyn tehtiin käsin vimmaisesti vatkaamalla. Mutta meillä tosiaan saippua näytti alkuun tasalaatuiselta, mutta myöhemmin siihen ilmestyi selkeämmin näkyviin tummempia juovia, joiden olettaisin olevan kananmunaa. Saippua tosiaan jähmettyi meilläkin aika vauhtia ja muoteissa oli huomattavasti ennen yrttisaippuaa muotista otettavissa :)

Anneli kirjoitti...

Voi että olet taas tehnyt upeita saippuoita. Melkein tunnen tuoksun tänne asti.
Voi kun tämä kevät muuttui nyt niin sateiseksi. Huomenna on luvattu tänne meille päin oikein kaatosadetta.

Toivotaan että alkaisi pikku hiljaa lämmetä.
Mukavaa viikkoa ♥

Annis kirjoitti...

Anneli, voi kurjuus, meillä on sateiden kanssa kärvistelty kohta viikko. Muutenhan nuo ovat luonnolle ihan tervetulleita, mutta lapsen kanssa kaatosateessa lompsiessa ei kyllä oikein jaksa hymyä pingottaa mitenkään :/ Toivotaan, että kevätkelit hieman tasaantuisivat ja saisimme nauttia auringosta!