perjantaina, maaliskuuta 07, 2014

Hyllyjä siirrellen

Keväistä raakakakkua tyrnillä ja kahvisaippuahalko
Tuntuu, että koko ajan on jotakin pientä tulilla, jota vain en ole tullut itse kuvanneeksi tai olen unohtanut niiden olemassaolon kokonaan. Iltaisin olen neuloskellut pitkään puikoilla ollutta ikuisuusprojektia, ehkä saisin sen ahkerasti nyt huhkittua alta pois. Muutoinkin tahti on ollut leppoisaa. Olen tehnyt työjuttuja, nähnyt paljon ihmisiä ja nautiskellut leudontuvista säistä. Grillikaudenkin saimme avattua viikonloppuna kera ystävien. Paljon onkin tullut myös kokkailtua ja leivottua. Minussa piilee sen verran karjalaista emäntää, etten voi kuvitella vastaanottavani vieraita tyhjin käsin. Rakkaille ihmisille on myös ihana kokkailla ja ruoan jakaminen ystävien kanssa on vain jotenkin niin paljon tyydyttävämpää kuin sen syöminen itsekseen. Ruoka onkin ehdottomasti jonkinlaista rakkautta sekin.


Valmistuneissa töissä minulla on esitellä parin viikon takainen puutyöni. Tahdoin tehdä pienen hyllykön. Tarkoituksena oli tehdä siitä ensin 3 x 3 tasalokeroinen hyllykkö kiinteillä hyllyillä, mutta opettajan kanssa pähkäiltyäni totesin, että liikuteltavat hyllyt voisivat olla parempi ratkaisu. Niinpä lopulta piirustelin oheisen mallisen hyllykön ja lisäsin muutaman sentin liikkumavarat hyllyille ylös sekä alas. Hyllyjä voikin siis siirrellä tai ottaa kokonaan pois, riippuen mitä hyllykössä milloinkin tahtoo säilyttää.
Loppu olikin enää lähinnä sirkkelöintiä, porailua ja liimausta eli varsinaisia mutkia ei matkaan mahtunutkaan alun suunnitteluhässäkän jälkeen.

Puu: koivu
Pintakäsittely: vaalea puuvaha


Hylly paikoillaan
Kerrankin mittausneuroosistani on hyötyä, kaikki liitokset istuvat aina juuri eivätkä melkein. Opettaja oli etenkin ekan projektin kanssa tästä vähän hämmentynyt, kun oli lohdutellutkin minua matkalla moneen kertaan, että tappiliitoksissa voidaan onneksi sitten niitä pieniä heittoja sieltä paikata vuolemalla tappeja ja säätämällä liimausten kanssa. Ei onneksi ole tarvinnut. Aikaa sen sijaan minulla kyllä kuluu selkeästi muita enemmän mittauksiin, koekokoamisiin ja tarkistuksiin, mutta kun tuntuu tuhlaukselta tehdä sinnepäin, kun voisi tehdä heti alusta lähtien kunnolla.

Vanhemmilta noudetut vanhat teerasiat ovat päässeet taas käyttöön
Tarkoituksena oli ensin tehdä tämä projekti pienille taimikasvatuksille ja viherkasveille kissoilta turvalliselle korkeudelle, mutta kun saimme hyllyn paikoilleen, sen valtasivat erilaiset mausteet, teet ja hunajat. Ehkäpä hylly saa vielä niitä pikkukasvejakin peitokseen kissojen pureskelemaa täplikkiä enemmän, mutta toistaiseksi mennään näillä.

Hyllyissä on säätövaraa pari senttiä
Puutöissä meinasin koettaa tehdä seuraavana mittojen mukaan sovelletun kirjahyllyn olohuoneeseeni. Nykyinen on osa vanhaa lastulevyvitriiniä ja kovasti tahtoisin rakkaimmille aarteilleni kunnon kokopuisen hyllyn. Miehen kanssa on sovittu ylipäätään, että lastulevykalusteita ei tähän asuntoon enää tule, käyttöikä on kuitenkin niin paljon alhaisempi kuin kunnon kalusteissa. Hiemanhan se puun hankintahinta kirpaisee tässä projektissa, mutta uutena ostettu valmiskaluste tulisi joka tapauksessa kalliimmaksi ja saisinpahan todennäköisesti elinikäisen kalusteen, joka on tehty juuri minun kirjojani ja tarpeitani ajatellen. Pelkkä ajatus hykerryttää, joskin pelkään myös jo tässä vaiheessa tekeväni jonkin virheen ja pilaavani ison ja kalliin projektin.

Maanantaina menin tunnille mukanani nippu mittoja ja luonnospiiroksia. Kovasti opettajan kanssa keskusteleminen selvensi asioita ja pääsinkin tekemään osaluetteloa ja pohtimaan, mistä puusta työ toteutuukaan. Puutöissä tuo suunnittelupuoli tuntuu jotenkin nurinkuriselta, kun ei oikein osaa sanoa, mihin omat taidot riittävät, mitä vaihtoehtoja eri systeemeille olisi ja miten hankala eri asioita onkaan toteuttaa. Toisaalta on mukavaa, kun jokainen projekti on opettanut jotakin uutta.

8 kommenttia:

Signe kirjoitti...

Ihanan näköisiä, sekä kakku, että saippuakakku! Saisikos tuon kakun ohjetta, vai onko se jo jossain? :)

Annis kirjoitti...

Signe, kiitos! Tästä ja toisesta tekemästäni tyrniraakakakusta meinasin tehdä ensi tai sitä seuraavalla viikolla reseptipostauksen Villikatajan blogiin (linkki ylhäällä sivupalkissa) eli toivon mukaan piakkoin tulossa :)

Anneli kirjoitti...

Upeita kakkuja. Minä en kyllä uskaltaisi sinulla oikeaakaan kakkua maistaa. Kun saippuasi on aina niin herkullisen näköisiä :)
Onnea, upean hyllyn tekaisit. Nyt vaan lisää puutöitä, on ne vaan niin mukavia tehdä ja hyödyllisiä myös.
Mukavaa kevättä ♥

Annis kirjoitti...

Anneli, kyllä minä yleensä olen muistanut oikean kakun saippuan sijasta pöytään kantaa :P Puutyöt ovat kyllä olleet kivoja, pääsee vähän kotoa ulos touhuilemaan ja toisaalta saa todella käteviä käyttöesineitä :)

Anneli kirjoitti...

Kai sinä ymmärsit että tuo kakkukommentti oli vitsi :D ?

Tosiaan puutöitä minäkin kaipaan. Poikani on jo varannut taas ison kasan vaneria äidin puuhailuja varten. Ja jos sää sallii aloitamme mökkeilyn jo toukokuussa. Minun sairaslomani tulee jatkumaan ja tuli juuri eläkepaperit, aion hakea. Saa nähdä tuleeko bumerangina takaisin.
Mökille laitetaan vielä tässä lähiaikana ilmalämpöpumppu ja kyllä siellä sitten tarkenee koukkua heiluttaa, jos ei ulkona tarkene :)

sirimi kirjoitti...

Herkullisen näköinen kakkupala. Saippuakakkukin houkuttelisi maistamaan.
Hieno hyllykkö!

hillanen kirjoitti...

Aivan ihana hylly! Olen samaa mieltä lastulevykalusteista, jorpakkoon mokomat. En suostu ostamaan enkä ota kyllä ilmaiseksikaan :P Kirjahyllystäkin tulee varmasti upea!

Annis kirjoitti...

Anneli, tällä väsymyspäällä en ihmettelisi vaikka kantelisin noita sekaisin ihan oikeastikin pöytään :P Ihan potentiaalinen riski siis!

sirimi, kiitos!

hillanen, toivotaan! Vähän alkaa olla kiire noiden kevään kertojen kanssa, että ehdinkö saada valmista vai pitääkö syksyllä mennä taas jatkamaan. Muutama muukin projekti tuossa on jo siunaantunut, että mitä voisin kuulema tehdä kotiin jos ei parempaakaan tekemistä ole puutöissä :P Että sikäli tekemistä vielä ainakin riittäisi.