tiistaina, lokakuuta 08, 2013

Värikäs arki

Muutto on nyt jälkimaininkejaan lukuun ottamatta ohi. Vielä löytyy laatikoita ja järjesteltäviä pinoja, mutta asunto alkaa hiljakseen tuntua kodilta ja mikä tärkeintä, meidän kodilta.

Veriseitikkiä ja villalankaa -blogin Kaisa kävi täällä sunnuntaina ja värjäilimme lankaa. Oli jokseenkin selvää, että sienitaituri-Kaisan kanssa olisi kiva kokeilla juurikin sienivärejä, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Pieniä mutkia matkaan toi ulkopistorasian toimimattomuus sekä muutaman sulakkeen tilapäinen käräytys alkupuuhissamme, mutta lopulta keittolevyt lämpenivät ja väripadat porisivat. Lankoina oli perussukkalanka sekä eri valkoisen sävyissä että muutamana harmaan eri sävynä.

Kokeiluun valikoitui lopulta verihelttaseitikki (jalat ja lakit erillään), karhunkääpä, okrakääpä ja punajuuri.

Verihelttaseitikkien jalkojen tuoma väri
Isoimman harmistuksen aiheutti okrakääpä. Koetimme pH:n nostoa ilman ammoniakkia, eikä se päättynyt onnellisesti. Väriä ei irronnut lainkaan. Pakkasin sienet uudelleen ja pakastin ne, värinhän pitäisi olla edelleen sienissä kiinni. Täytyykin odotella, että löytäisin jostakin ammoniakkia järkevästi, jotta voisin testata kääpien violetit. Onneksi muista sienistä väriä irtosi ilahduttavasti ja pääsivätpä punajuuret yllättämäänkin. Olin kuullut aiemmin, että niistä saa lähinnä kullanruskeita ja oransseja sävyjä, mutta minulla väri oli kirkas punainen. Saas nähdä, miten hyvin se kestää aikaa.

Verihelttaseitikit, lakkien ensimmäinen liemi
Vasemmalla karhunkääpä, oikealla punajuuri

Nyt kun saisin vielä oman tietokoneeni pyörimään tämän  läppärinraadon sijasta (jossa esim. toimivat vaillinaisesti näppäimet y ja 6 -ensinnä mainittua pitää takoa kuin pajavasaraa saadakseen sen toimimaan ja jälkimmäisestä puuttuu näppäinhattu kokonaan), alkaisi arki taas tuntua omalta.

5 kommenttia:

MariJ kirjoitti...

Upeita värejä!

Poppala kirjoitti...

Uskomattoman kirkkaita sävyjä noilla saa!

Kirppu kirjoitti...

Punajuurilanka on minun ehdoton lemppari!

Aarnilintu kirjoitti...

Todella mainioita värejä, juurikin tähän syksyyn sopivia!

Annis kirjoitti...

Mari, kiitokset. Aika kivoja tuli meistäkin, vaikka alkuun pelkäsimme etenkin karhunkäävän jäämistä laimeaksi :)

Poppala, etenkin se punajuuri yllätti kyllä itseni toden teolla! Saa nähdä onko miten kestävä sitten lopulta.

Kirppu, minä odotin tosiaan Lilyn kokemusten jälkeen siitä tulevan jotakin kullanruskeaa. Ihmetykseni oli suuri, kun se väri kesti sitkeästi huuhtelusta toiseen ja jäi punaiseksi.

Aarnilintu, syysolo näistä juurikin tuli :)