lauantaina, elokuuta 03, 2013

Puolukkaa, suolaa ja tiskejä

Tähän alkuun voisi aina copy pastettaa jonkun kestorutinan siitä, miten aika menee nopeasti ja mitään ei tahdo keretä tehdä, niin ei tarvitsisi sitä rutiinia aina vääntää alkuun. Mutta kun se on totta!

Miksei kukaan kertonut, että Novitan Bambua on saanut myös muissakin väreissä kuin niissä verkkokalvot repivissä kirkkaissa retroväreissä? No sainhan minä toki asian selville itsekin, suorastaan ilahtuneisuutta pursuten. Valtaosa räteistä matkaa taas muille maille, mutta taidan jonkin setin jättää kyllä itseänikin ilahduttamaan. Tähän asti vanhimmat talouteni rätit ovat reilun kahden vuoden takaa ja ainut ilmennyt vika on yksittäisessä yksilössä, joka kehitti itseensä reikiä. Uusille ei ole ollutkaan kamalasti tarvetta, mutta tahdon mielelläni säilyttää muutaman valmiin varayksilön kaapissa odottamassa, jahka muut alkavat lahota reilummin.

Kolmesta kerästä tuli kymmenen rättiläistä

Olen tehnyt myös saippuaa, kuten aiemmasta postauksesta voi päätellä. Epämääräiseksi heittäytynyt puolukkasaippuani on nykyisin ihan asiallista, joskin hieman pehmeää. Koetan kaivella reseptin jostakin kätköistä, jahka ennätän.

Kyllä siitä punaista tuli. Lopulta
Lisäksi kokeilin Kirpun innoittamana tehdä hänen reseptillään suolasaippuaa, tosin ilman uuttoja. Suolana käytin merisuolaa. Tämä kovettui sitten puolukkaversionkin edestä. Käytin nestemäistä saippuaväriä, koska halusin tästä lempeän värimaailmaltaan. Vaaleaksi jättämäni oranssi olisi voinut kuitenkin olla voimakkaampikin, sillä saippuamassan kovettuessa se haaleni edelleen. Onhan se hempeä noinkin.

Tämä oli vielä tehtäessä oranssia, mutta haalistui persikkaiseksi

9 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Upeita nuo tiskirätit. Pitääkin käyda hakemassa tuollaista ihanaa bambu-lankaa. Ihanaa viikonloppua sinulle.

hillanen kirjoitti...

Tiskirätit! Niitä on niin kiva tehdä monenmonta putkeen. :) Puolukkasaippua teki meilläkin jotain hämmentävää kun kertaalleen sitä tehtiin, ihan hyvää siitä lopulta tuli, mutta alkuun se oli hyvin hämmentävän väristä. Pehmeäksi jäi sekin.

Hilmukka kirjoitti...

Siis mikä määrä tiskirättejä! Ja nuo värit ovat kauniit. Pitää varmaan itsekin mennä vähän bambulankaostoksille.

Tällä puolen kuvaruutua on hirmuinen villasukkatehdas käynnissä. En vaan voi lopettaa niiden tekemistä. :D

Annis kirjoitti...

enkuli, kiitos. Minä olin luullut, että Novita on kokonaan lopettanut tuon Bambun valmistuksen, joten kun sain lankalahjoituksena kaverin alelöytöjä Tokmannista, olin ihan riemuissani. On hurjan hyvä lanka noihin tiskirätteihin ja värimaailma oli todella kaunis! Itse olen aina pitänyt enemmän murretuista sävyistä, joten nämä ilahduttivat paljon!

hillanen, minulla on joo pakkomielelle tehdä aina hankitut bambu- tai muut kerät loppuun kerralla. Sitten viimeisenä ikävänä velvollisuutena on koko pinon päätteleminen :P
Nämä saippuat mihin menee näitä erilaisia soseita tuntuvat olevan aina vähän jännittäviä yksilöitä. Onneksi tuli lopulta ihan käyttökelpoista tavaraa! Kovettuiko teillä se edes pitkän kypsytyksen aikana vai jäikö pysyvästi pehmoisemmaksi? Aiemmat porkkanaraastekokeiluni olivat yli kuukauden aika pehmeitä, mutta lopulta parin kuukauden jälkeen käyttökelpoisia.

Hilmukka, oli kolme kerää käytettävänä ja kuten noista vasemman ylälaidan versioista näkyy, alkoi lanka loppua kesken ja piti tehdä lopuista tuollaisia hämäysversioita, että sain kaiken kulutettua :P Mutta on nämä kyllä vaan käteviä, enää en vaihtaisi takaisin vanhoihin kaupan versioihin :)

Villasukkia ei vaan voi olla liikaa :D Etenkään niin ihanan värisiä mitä viimeksi tein. Mmm, villasukkia...

Kirppu kirjoitti...

Kivaa kun kokeilit suolasaippuaa. Tuo onkin ollut ehdottomasti paras suolasaippua. Harmi vaan että minulla on sitä goji-versiota enää jäljellä sellainen pieni 2 euron kokoinen pala. Mutta kaikki käytetään :)

Osaisinkohan virkata itselleni tuommoisen tiskirätin tapaisen pesulapun? Virkkaamista olen viimeksi kokeillut varmaan ala-asteella (jos ei ota mukaan yhtä superhelppoa ponchoa). "Harmi" että ostin viitisen vuotta sitten ns. kestotiskiräti jotka ovat vielä kuin uudet, niin ei ole mitään tarvetta tehdä sellaisia.

Annis kirjoitti...

Kirppu, kehuit sen verran paljon reseptiä, että oli pakko testata :) Nyt pitää vain odotella, että saisi testikäyttöön moisen :)

Ja osaat kyllä ihan varmasti, esimerkiksi nuo vasemman yläkulman nypypintaisten malli on juurikin pesulapusta varastettu :P Käytännössä virkkaat ketjusilmukkaketjun, jossa on parillinen määrä silmukoita. Eka kerros kiinteitä silmukoita ja seuraavassa taas pylväs, kiinteä silmukka, pylväs, kiinteä silmukka... aina kerroksen loppuun niin että viimeiseksi tulee kiinteä silmukka. Seuraava kerros taas kiinteitä, sitten taas pylväs + kiinteä yhdistelmää. Pylväiden pitäisi tulla samoille kohdille eli päällekkäin. Näitä kahta kerrosta jatketaan kunnes rätti on halutun kokoinen ja lopetetaan kiinteiden silmukoiden kerrokseen :) Alkuperäisessä mallissa oli virkattu vielä pari kerrosta kiinteä silmukoita reunukseksi koko lapun ympäri, mutta toimii minusta pesulappuna tai tiskirättinä ilman niitäkin. Perussilmukat video-ohjeineen voi bongata esim. täältä: http://www.kallamedia.com/virkkaus/silmukat.html

sirimi kirjoitti...

Kauniita tiskirättejä, ja mikä huima määrä :) Pitäisi joskus kokeilla virkata itsellekin. Siispä lankojen hankintaan seuraavalla kaupunkireissulla :)

hillanen kirjoitti...

Ei se puolukkasaippua koskaan kunnolla kovettunut, pehmeeks jäi. :) Ihan monen kuukauden jälkeenkin.

Annis kirjoitti...

sirimi, suosittelen! Ovat minulla käytössä tosiaan kestäneet vanhimmat ongelmitta paria vuotta ja peittoavat kertakäyttöisemmät minusta mennen tullen käyttömukavuudellaan ja ulkoasullaan :)

hillanen, täytyneekin siis varautua siihen, että voi jäädä löysäksi. Raportoin, että miten tuon kanssa käy, luulisi että myös se pohjamassa vaikuttaa hieman eli miten kovaa saippuaa siitä olisi tullut ja puolukka sitä sitten pehmittää. En tiedä, täytyy seurailla :)