torstaina, huhtikuuta 11, 2013

"Ei parta kasva pahoille, turpajouhet joutaville"Miehellä on voimakas parrankasvu ja hän valittaakin usein, että höylissä ei tahdo riittää tehot ja lopputuloksena on aina haavoilla oleva iho. Koetin joku joulu takaperin tässä selvittääkin nettikeskusteluiden perusteella parhaimman partahöylän samanlaisen partatyypin omistavien kokemusten perusteella ja lupasin miehelleni löytyneen firman höylän ostaa, jos tämä vain valitsisi mieleisensä mallien joukosta. Päätöstä ei kuitenkaan koskaan syntynyt, ja parta ajetaan edelleen satunnaisilla höylillä manaillen. Niinpä sisuunnuin viime viikolla ja kulutin pitkän tovin tutkimustyötä tehden ja lopulta itse höylän tilaten. Katsotaan mitä mies tuumaa tästä yllätyksestä, postipoika huomaavaisesti toi vempeleen minulle kotiovelle asti tänään.

Partahöylän kotiutumista odotellessa tuntui sopivalta tehtailla koe-erä parranajoon sopivaa saippuaa. Googlettelin sopivia reseptejä, muokkailin niitä hieman ja lopulta saippua muotoutui kohdalleen. Tuoksuna tässä on sitruunaa ja sitruunaruohoa, mies kun pitää laillani sitrustuoksuista. Kierona taka-ajatuksena tietysti oli, että jos saippua toimii todella hyvin, sitähän voi sitten käyttää myös minun säärieni ajelun avustamisessa. Värien vuoksi tästä tulee mieleen jostakin syystä minulle kroonisesti Pienet sammakot -luritus.


Tein myös itselleni shampoota käyttäen pohjana olutta ja lisäten kiisselivaiheessa mukaan kananmunaa. Toivottavasti tämä toimisi omassa tukassani. Oluena käytin Guinnesia, jonka lopputölkki jatkosijoittui saippuanteon jälkeen pitkään haudutettuun olutpataan. Tuoksuksi lisäilin mausteista appelsiinia ajatellen, että se sulautuisi ehkä riitelemättä oluen omaan paahteiseen tuoksuun. Seuraavana aamuna appelsiinituoksua ei paljoa erottanut, mutta se palasi muutaman päivän jälkeen voimakkaampana. Nyt tuoksu on miellyttävän mausteinen.

Aiempi porkkanashampoo teki ihastuttavan vaahdon ja vaikutti muutoinkin lupaavalta, mutta se tuntui olevan liian hoitava omassa tukassani, sillä hiukseni rasvoittuivat vauhdilla. Toisaalta olin pakon takia joutunut välissä käyttämään ihan normaalia markettishampoota useamman päivän tukkaani, joten lähmäisyys voi johtua tästäkin. Pitänee testata vielä uudelleen, josko tukka tykkäisi porkkanasta. Jollei, onnekseni se on mukavan tuntuista pehmeine vaahtoineen noin ylipäätään, joten menee kyllä saippuana tässä taloudessa ihan varmasti.

9 kommenttia:

Annis kirjoitti...

Partasaippua (Musta-vihreä pala)

150 g kookosrasva
150 g munkkirasva
50 g risiini
75 g rypsiöljy
50 g oliiviöljy
25 g kaakaovoi
190 g kamomillatee
71 g lipeä
2 tl bentoniittisavi

10 tippaa sitruunaruoho eteerinen öljy
10 tippaa sitruuna eteerinen öljy

Olut-munashampoo

20 g risiiniöljy
150 g kookosrasva
170 g munkkirasva
90 g oliiviöljy
70 g riisinleseöljy
190 g olut (Guinnes)
72 g lipeä

mausteinen appelsiini tuoksuöljy
2 munankeltuaista

Lilya kirjoitti...

Voi vitsit, kerro miten partasaippua toimii (säärissä), voisi kokeilla sitä itsekin jos on hyvä! ;-)

Nimim. ostin viimein digitaalisen keittiövaa'an!

Anneli kirjoitti...

Nämä sinun saippuasi on aina niin syötävän hyvän näköisiä.
Mikäs on miehelläsi partaa ajaessa, kun on vaimon tekemää omaa saippuaa.
Sitruunantuoksuinen on varmaan ihanan raikas !

Mukavaa kevään jatkoa sinne keski-suomeen

Aarnilintu kirjoitti...

Onpas herkullisen näköisiä taas. Ja kiitos kehuista:) Minulla on myös jatkuvia haasteita hiusten kanssa, varsinkin talvisaikaan, kun kuivuvat ja sähköistyvät ja mitä milloinkin. Erilaisia hoitotuotteita on ollut kokeilussa jos jonkinmoisia, jotta takkukasa saataisiin selätettyä ilman suurempaa hiuskatoa. Nuo itsetehdyt shampoot kuulostavat todella mielenkiintoisilta, kun tuntuu, että kaikki silikonit ja muut valmis- ja varsinkin markettituotteissa olevat mömmöt vaan tekevät hiusten päälle kuoren, eivätkä oikeasti hoida mitään.

Tuulikki kirjoitti...

En pidä palasaippuoista, mutta sampoon teko alkoi kiinnostaa. Voiko tällaisella systeemillä tehdä suihkugeeliä?

Annis kirjoitti...

Lilya, kerrotaan. On vaan tämä odottavan aika pitkä, kuusi viikkoa pitäisi sinnitellä ensin. Mutta hullu homma kyllä, kun asian unohtaa hetkeksi, se menee huikeaa vauhtia. Tajusin nimittäin, että lonkerosaippua taitaa olla kypsää hiljakseen :P

Anneli, kiitos. Toivotaan nyt, että oppii ensin ajamaan tuolla laadukkaammalla partahöylällään, ihmettelee parhaillaan sitä kylppärissä hämmentyneenä ;)

Aarnilintu, sehän tuossa juurikin, kun itsekin haluaisin tietää tukkani rehellisen kunnon sen sijasta, että esimerkiksi silikonilla sitä meikkaisin sileäksi ja kiiltäväksi. Puhumattakaan, miten hurjia aineita noissa tuntuu olevan, kun lukee tutkimuksia siitä, mitä kaikkea aiheuttavatkaan ihmiskehossa. Aikansahan tuossa aina menee, että tukka toipuu noista kemikaaleista, mutta oma reuhkani sekä päänahkani etenkin on kyllä ollut paremmassa kunnossa sen jälkeen kun palasaippuaan ja itse tehtyyn hoitoaineeseen siirryin kokonaan :)

Tuulikki, lipeän (natriumhydroksidi) sijasta täytyy käyttää kaliumhydroksidia, jotta saadaan nestesaippuaa. En ole itse kokeillut, joten en tiedä prosessista juurikaan sen enempää, mutta varmaan samantyyppisellä logiikalla. Eli voi kyllä tehdä itse kotona :)

Hilmukka kirjoitti...

Ostin palashampoota ja ensimmäisen kerran jälkeen meinasin luovuttaa, tukka tuntui niin klähmäiseltä. Mutta vähitellen tukka on tottunut palaan ja taidan ostaa shampoota uudestaan. Vielä en uskalla lähteä kokeilemaan tuota tekemistä. :)

Annis kirjoitti...

Hilmukka, itse leikkuutin tukan ihan lyhyeksi ja porkkanashampoo tuntui pelittävän sen jälkeen ihan ongelmitta. Että liekö pitkien hiusten raskaus muutenkin rasvoittanut nopeammin tai ne vanhat markettikemikaalit siellä kummitelleet. Lantrasin myös etikkavettä suihkepulloon, siitä olen hiuksiin suihkutellut pesun jälkeen. Sekin varmaan auttaa osaltaan, olen kuullut etikkahuuhtelua suositeltavan usein palashampoon kaveriksi :)

Hilmukka kirjoitti...

Seuraavaksi taidan kokeilla tuota etikkavettä. Oma tukkani kun on melko pitkä, niin varmaan kestää senkin takia kauemmin totuttautua tuohon palashampooseen. Kiitti vinkistä! :)