sunnuntaina, maaliskuuta 17, 2013

Liikaa lankaa

Olen nautiskellut hitaasta viikonlopusta. Nukuimme miehen kanssa vuoroaamuina pitkään. Katsoimme leffaa, kävimme nauttimassa kevätauringosta jäällä. Teimme ruokaa kaikessa rauhassa ja söimme koko perhe saman pöydän äärellä. Ollaan siis kumpikin koetettu levätä ja hengähtää viime viikon jälkeen. Toivomme kovasti, ettei vastaavaa tule ihan heti eteen uudelleen.

Torstaina ja perjantaina olin opettamassa lankojen sieni/kasvivärjäystä. Väriaineina käytimme kuivattuja sieniä. Lopputulostakin onneksi syntyi ihan kiitettävästi ja useampikin tuntui joutuneen värjäyskärpäsen puraisemaksi.

Pätkävärjäystä karhunkäävällä ja rautapuretuksella

Kurssilankojen satoa
En itse ehtinyt kurssilla juurikaan värjätä, kun opettajana kerran toimin, mutta ehdin laittaa kuitenkin kaksi koelientä likoamaan. Eilen illalla laitoin sienet keittymään ja ehdinpä saada langat illan leffan mainoskatkoilla värjätyiksi asti.

Vasemmalta: Samettijalka + rauta x 2, violettiseitikki + rauta, pH hapan ja violettiseitikki + rauta, pH emäs.

Siivosin myös lankavaraston ja totesin, että joudun nyt ehdottomasti langanostokieltoon. Niinpä koko tämä vuosi olisi tarkoitus sitkutella omilla langoilla (rehellisyyden nimissä uskoisin, ettei tämä tee edes tiukkaa). Lankoja on kertynyt melkoinen määrä ja värjäyspuuhat eivät ole määrää ainakaan laskeneet. Lisäksi sain vielä ison säkillisen Novitan lankoja viikko sitten, kun tätini toi joitakin edesmenneen mummoni tavaroita meille ja mukana oli säkki lankaa. Oletuksena oli, ettei kukaan muu suvussa saa niitä käytettyä. Totta tuokin varmaan, mutta juuri kun päätin, ettei lankaa talouteen enää tule!

Aiempien vuosien värjäyksiä

Toivotaan, että aurinkoiset kelit jatkuvat ja saisimme nauttia ihanasta kevään tunnusta!

6 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Ihanan värisiä nuo langat.
Tuollaiset pätkävärjätyt on kivoja ja niistä tulee hauskaa jälkeä.
Vai on sinulla nyt lankoja vuodeksi eteenpäin :)
Kiva niitä on saada, heti alkaa tehdä mieli ottaa koukku tai puikot käteen !

Mukavaa ja aurinkoista maaliskuun jatkoa ♥

enkulin käsityöt kirjoitti...

Wau mitä ihania värejä.

Hilmukka kirjoitti...

Koko vuosi ilman lankojen ostoa! Itse olen tehnyt vain kuukauden mittaisia ostokieltoja, pidempään en ole ikinä uskaltanut. Ei voi muuta kuin hattua nostaa. :)

Tosi kauniita värejä. En ole ikinä kokeillut kasvivärjäystä, mutta kuvien mukaan se vaikuttaa hauskalta.

Annis kirjoitti...

Anneli, kiitos, olen itse tykästynyt kyllä noihin luonnonvärisiin lankoihin kovasti. Kun vaan saisi niitä käytettyä värjäystä vastaavaa tahtia!

enkuli, kiitos :) Edelleen jäi se huhuttu violetti saamatta violettiseitikistä, mutta en kyllä kohta enää tiedä millä konstilla sitä voisi koettaa houkutella sieltä sienestä :) Vielä olisi kaapissa pari okrakääpää värjäystä varten, niistä sitten viimeistään pitäisi se violetti irrota!


Hilmukka, nykyisellä työtahdilla en usko, että langat loppuvat kesken kuin joidenkin "tähän tarvitaan juuri tietynlaista lankaa" -tyyppisten töiden kanssa.

Siivosin lankoja vkl, kun mies olisi tahtonut ne pois vitriinikaapista, jossa ne ovat majailleet. Lupasin siivota ja siirtää isoihin muovilaatikoihin. Laatikot tulivat kuitenkin täyteen alta aikayksikön. Lisäksi muistin, että komerossa on yksi iso muovikassi täynnä noita värjättyjä lankoja. Niitä vitriiniin siirtäessäni minut valtasi myös kamala aavistus ja tongin läpi yhden arkun, josta löytyi kaksi täpötäyttä muovikassillista lankaa. On jo korkea aika, että oppisin olematta hamstraamaan lankaa ja alkaisin aktiivisesti käyttää varastoja pois! Niinpä olisin todella tyytyväinen, jos saisin edes puolet lankavarastosta vuoden aikana hävitetyksi. Pitäisikin pitää nyt ihan kirjaa, että mitä kuluttaa ja verrata varastoihin loppuvuodesta... Mutta tosiaan, minä en tee ihan Annelin tahtia käsitöitä, joten kaiken järjen mukaan pitäisi piisata lankojen vuodeksi :D

Kasvi/sienivärjäys on minusta tosi mukavaa, joskin hieman verkkaista ja työlästä. Eli kannattaa värjäillä isompi määrä kerralla, keittää teetä ja ottaa hyvää seuraa puuhastelemaan. Kun langat porisevat padassa, voi kupillisen äärellä parantaa maailmaa ja käydä välillä tarkastamassa patojen lämpötiloja :)

Aarnilintu kirjoitti...

Sienivärjäystä en ole kokeillut (koska en tykkää sienistä oikein missään muodossa), mutta kasvivärjäystä kylläkin, ja se on tosi mukavaa puuhaa. Värit ovat harmonisia ja sopivat aina keskenään yhteen.

Olen myös tehnyt päätöksen, että tänä vuonna ei osteta lankaa vain "huvin tai hyvän tarjouksen vuoksi" tai "pahan päivän varalle varastoon". Ainoastaan akuuttiin tarpeeseen se on sallittua, muuten pitää löytää apu omista kaapeista. Koska niitä keriä on minullakin kertynyt ja varastoitunut ties mihin..

Ny on muuten ohje kaukosäädinten säilyttimestä kasattu, käyhän kurkkaamassa:)

Annis kirjoitti...

Aarnilintu, vou, kiitoksia hurjasti! Nyt on päivä (ja mahdollisesti kaukosäätimetkin) pelastettu!

Ja todellakin, se hamstrausvimma on mystinen! Tiedän, että minullakin on lankaa vaikka mihin, että nyt jos keskittyisin tekemään töitä niistä hamstraamisen sijasta.