torstaina, helmikuuta 14, 2013

Oranssia ja turkoosia


Olin maanantaina illalla opettamassa saippuantekoa kurssilla. Kokemus oli hauska ja porukka mukava. Ainut miinus oli se, että kaikki muut saivat leikkiä koko illan saippualla, mutta minun piti tyytyä avustamaan. Niinpä en oikein voinut vastustaa kiusausta ja kokeilla heti seuraavana päivänä tehdä shampoota. Käytin Kotikemistin reseptiä pohjana, mutta muutin sitä vaihtaen auringonkukkaöljyn rypsiin ja nesteena käytin vahvaa kamomillateetä. Lisäksi vähensin hieman veden määrää, koska porkkanaraaste kosteana tuo lisää nestettä massaan. Puuhastelu oli mukavaa ja lopputuloksena syntyikin kolme palaa saippuaa.


Olin oikein tyytyväinen aurinkoisiin shampoopaloihin, kunnes mies tuli töistä ja totesi iloisesti, että näyttävät ihan joltakin karmealta vihanneskeitolta. Se siitä estetiikasta sitten.

Peittelin muotit huolella pyyhkeillä ja villaisilla patalapuilla toivoen, että saippua geeliytyisi kauttaaltaan. Massa pysyi aika kosteana useamman päivän, joten en pääässyt tarkastamaan lopputulosta kovin pian. Kun vihdoinkin uskaltauduin shampoot irrottelemaan muoteistaan, huomasin myös massan geeliytyneen miltei kokonaan laitoja lukuun ottamatta. Vihertäväsävyisenä. Shampoot ovatkin siis aika eksoottisen näköisiä.
Onneksi tämä osittainen geeliytyminen ei ole vaarallista, jollei estetiikan lisärikkomista lasketa. Toisaalta en tiedä olisiko ollut suoranainen voitto, jos olisivat geeliytyneet kokonaan, silloinhan ne olisivat kauttaaltaan tuota salaperäistä suonvihreää sävyä... Onni onnettomuudessa on siis se, että ovat menossa oman tukan vaahdotteluun, eivätkä esimerkiksi lahjoiksi. Täytynee ensi kerralla vaan rohkeasti pakata lisää eristeitä saippuoiden ympärille ja toivoa, että koko massa geeliytyisi kerralla reippaasti.


Edit 15.2.2013 Lilyan pyynnöstä havainnollistava opetuskuva siitä, miten saippuaa ei kannata geeliyttää :D Eli oikealla kuva saippuasta, jonka alaosa (kuvassa yläosa, mutta oli muotissa päälliosa alaspäin siis) on geeliytynyt iloisen viheriäiseksi. Keskeltä väri on tummempi kuin laidoilta. Kuitenkin saatuaan istua pari päivää rauhassa, tuo vihreä on taittunut melkoisesti vaaleampaan. Vasemmalla puolella siis esimerkkinä kuva, millaiseksi päivää, paria aiemmin muotistaan irrotettu pala muuttui saatuaan istuskella hetken omissa oloissaan. Tässäkin voi nähdä, että laidoilta väri on vaaleampi ja keltaisempi, keskellä edelleen geeliytyneessä osassa on tuo vihertävä sävy. Onnekseni kuitenkaan se tummempi vihreä ei jäänyt pysyväksi.

Olen myös hieman tiitin touhusteluja vahtiessani neuloskellut. Tyttö keksi viikko sitten miten istuminen voisi teoriassa sujua ja onkin viettänyt aikaansa hassuissa puolittaisissa asennoissa takamuksellaan. Eilen haettiin syöttötuoli ja kokeiltiin ekaa kertaa ruokailua istualleen. Sujui huomattavan notkeasti aiempiin viritelmiin verrattuna, joskin tyttö on niin pieni, että saa esimerkiksi kätensä melkoisen vähällä vaivalla jumiin tuolin laitojen alle.

Nyt sitten pidetään vaan hurjasti peukkuja, että huomenna neuvolassa olisi paino noussut siististi. Viimeksi oli pituutta tullut reilusti, mutta elopaino laahasi perässä. En toisaalta ihmettele, tyttö on aika sirorakenteinen ja toisaalta painaa menemään sellaista vauhtia, että kaloreita kyllä varmaan palaakin.Lanka: SandnesGarn, Fritidsgarn
Malli: Malli on otettu eräistä kirpparilta ostamistani villahousuista. Eli ensin 2o2n-joustinta haluttu matka, päälle suoraa. Keskelle aletaan lisätä haarakiilaa varten jokatoisella kierroksella silmukoita. Kun leveyttä on kylliksi, poimitaan laidoilta sopiva määrä silmukoita lahkeiksi ja haarakohta silmukoidaan umpeen. Neulotaan pari kerrosta lahjetta suorana ja vaihdetaan sitten taas joustimeen. Tadaa.
Muuta: Lanka oli hitusen karheaa, odotin jotenkin sen olevan pehmoisempaa. Toimiipa tuo käytössä kuitenkin mainiosti.

Tällaisissa merkeissä siis täällä, viikonloppua odottelen jo kovasti. Jotakin pientä saippuakokeilua tekisi nii-in kovasti mieli vielä tehdä. Mokoma kurssi!

5 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Voi noita ihania turkooseja villiksiä.Ihanat. Mukavaa ystävänpäivää Sinulle

Annis kirjoitti...

enkuli, meillä on hujahdettu kahdessa kuukaudessa lisäpituutta kuutisen senttiä, joten on ollut hieman pakko sekä vaatekaappia että vaippahousuja uudistella :P

Anneli kirjoitti...

Myöhästyneet ystävänpäiväterveiset sinulle ♥

sirimi kirjoitti...

Ihanat villahousut!
Varmasti mielenkiinoista puuhaa noiden saippuoiden teko.
Itse en ole koskaan kokeillut, mutta lahjaksi olen saanut useammalta tekijältä saippuoita.

Annis kirjoitti...

Anneli, kiitokset :) Toivottavasti blogikyllästys on alkanut hiljakseen väistyä. Mutta pieni tauko aina silloin tällöin on kyllä paikallaan, etenkin jos postailee niin ahkerasti kuin sinä :)

sirimi, kiitos. Minä olen retkahtanut saippuoihin täysin, jotakin uutta pitäisi päästä koko ajan testaamaan. Nyt täytyy tosin hieman jarrutella, että saan vanhat saippuat ensin maailmalle ennen kuin teen kaappeihin lisää täytettä :D