perjantaina, joulukuuta 28, 2012

Lupauksia, ehdotuksia, kainoja toiveita
Uusi vuosi on perinteisesti se hetki, kun luvataan pudottaa painoa, tumpata viimeinen tupakka, aloittaa uusi kuntoiluharrastus tai lopettaa vanhoja paheita. Minä törmäsin Hilmukan blogissa  kiehtovaan projektiin, jonka tarkoituksena oli tehdä hyllyssä tarpeettomana seisoneista käsityökirjoista töitä. 
Koska minullakin on monia ihania kirjoja hyllyssä, mutta useimmiten ohjetta etsiessäni käännyn kuitenkin helppouden vuoksi netin puoleen, päätin minäkin tarttua tähän projektiin. Ensisijaisena tavoitteenani olisi tehdä jokaisesta täysin käyttämättömänä seisoneesta kirjasta jotakin. Mikäli projekti etenee tyylikkäästi, saattaisin lisätä mukaan myös ne kirjat, joita olen tullut aiemmin käyttäneeksi. Tulisipa selailun lisäksi itse asiassa tehtyä kirjoista projekteja niiden puhtaan hyllyssä seisottamisen lisäksi.


Kävin myös loman kunniaksi tapaamassa ala-asteelta aina lukioon asti vierelläni kulkeneita rakkaita ystäviä. Sain hipelöidä kokouspaikkamme omistajan kirjakokoelmaa ja jouduin merkkaamaan puhelimeni muistiin useammankin idean, jonka tahtoisin kotona toteuttaa. Tämän lisäksi sain taannoiselta Joensuun matkalta etukäteisperintönä mummoltani tämän kangasvaraston sekä tilkkutyökirjoja pinollisen. Näiden joukosta löysin pari sopivaa projektia ompelutaidoissa toispuoleiselle.


Koska pieniä ideanpoikasia tuntui kerääntyvän joka puolelta ja erilaisia tarpeellisia projekteja tuntui löytyvän ihan omasta kodistani, päätinkin tehdä listan siitä, mitä koettaisin pääasiallisesti puuhastella.

Täten siis vuonna 2013 tahtoisin kovasti aikaansaada seuraavaa:

1. Päätavoite alkuvuodelle olisi saada valmiiksi edellisenä vuonna aloittamani isompi ompeluprojekti X.

2. Tammikuussa pitäisi myös ilmeisimmin väkertää valmiiksi larppipuku, jota ei ole edes aloitettu kokoamaan. Jos saisin castauksen tietooni ja tietäisin oman hahmoni aseman, ammatin ja muut seikat, voisin alkaa tehdäkin jotakin puvun eteen.3. Tahtoisin myös kokeilla tilkkutöitä kevyellä aloituksella eli "ilman mittoja" -tekniikalla tehtyä sängynpeitettä. Homma kuulosti juuri niin mukavan suurpiirteiseltä kuin nimikin antaa ymmärtää.

4. Kirjaprojekti 2013 eli hyllyssä tarpeettomina seisseiden kirjojen aktivointi.

5. Kotona tarvittaisiin yhtä sun toista pientä. Pieniä mattoja, vessapaperirullille telinettä, säilytyspurkkeja, käsipyyhkeitä, pientä pyykkipussia, jonkinlaista säilytyspatenttia olohuoneessa vaeltaville kaukosäätimille ja muulle pikkutavaralle... Näihin voisin yhdistää edellisen kohdan kirjoja eli esimerkiksi ottaa kirjontamalleja tai muuta mukavaa edellisten koristukseksi.6. Löysin kaapeista vanhan ristipistotyön, jonka olin unohtanut. Siitä puuttuu enää päällipistoja ja helmikirjontoja. Lomalla olenkin nyt touhunnut sen kanssa ja uskoisinkin saavani sen muutaman illan intensiivipuuhastelulla valmiiksi. Tahtoisinkin saada sen tehdyksi ja kehystää sen kunnolla, onhan siihen käytetty aikaa varmaan satoja tunteja.

7. Aloitin neulomaan ihanan pehmoisesta merinovillasta neuletakkia. Sen toivoisin saavani valmiiksi neulomispuolella ensisijaisena työnä ensi vuonna.8. Minulla on valkoista matonkudetta, jonka tahtoisin virkata pitsimatoiksi ennen kesää.

9. Olisi kivaa tehdä vähän metallilankakieputteluja ja muutamia koruprojekteja, mikäli ylimääräistä aikaa muilta puuhasteluilta jää.

Pahasti näyttääkin siltä, ettei tämä vuosi ole läheskään niin sukkapainotteinen kuin edellinen. Haitanneeko tuo mitään, oppiipahan uutta kun tekee välillä erilaista ja välillä kokonaan uusiakin juttuja.

Mitä te muut olette suunnitelleet tulevalle vuodelle ja mistä haette inspiraatiota uusiin töihinne?

Oikein ihania välipäiviä kaikille!

PS. Kuvat vanhoista projekteista.

5 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Voi miten hyvä idea. Minulla on kamalasti kirjoja, jotka vain ovat säilytyksessä. Aloitanpa selailun minäkin. Upeita neuleita olet tehnyt.

Anneli kirjoitti...

Mahtavia suunnitelmia. Ja eikös sanota ... hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Joten ei sulla enää paljon hommaa ole :)
Kaunis tuo koru, ja sukat ja KAIKKI :)

Voi harmi, että Noro teidän porukkaan iski, toivottavasti pikkuinen säästyi !

Mukavaa loppuvuotta !

Aarnilintu kirjoitti...

Minullekin on kerääntynyt kirjoja, joista ei alkuinnostuksen jälkeen ole kumminkaan tullut tehtyä mitään. Mikä mainio idea napata jokaisesta jotakin. Tuota voisin harkita itsekin toteuttaa, varsinkin nyt kun meillä on kirjahylly ja kirjoihin pääsee ilman koko asunnon ympärikääntämistä käsiksikin:)

Tuulikki kirjoitti...

Joulupäivänä rötkötin sängyllä kamalassa ähkyssä ja listasin ääneen hyviä lupauksia, kuten menen ekakertaa eläissäni kuntosalille, lopetan karkin syönnin. Kaikkea en edes muista. Onneksi kanssaihminen huomautti, että älä hyvä ihminen hulluja horise. Päätinkin vaihtaa lupaukset. Uudet ovat: hiidän, venyttelen ja käyn jumpassa. Nämä on helppo pitää, koska määriä en luvannut. Onnea tälle vuodelle.

Annis kirjoitti...

enkuli, kiitokset. Mainio oli idea minustakin, siitä kiitokset Hilmukalle :) Itsellä jo sormet syyhyävät, että pääsisin kirjoja selaamaan.

Anneli, toivotaan joo :D Ja kun ei tulisi matkalla lisää suunnitelmia ollenkaan, vaan säilyisi koko vuoden tuo alkuperäinen lista. Turha taitaa olla toivoa, mutta jos edes osan saisin toteutettua!
Minä selvisin itse päivän kuvotuksella norosta ja tiiti ei tuntunut saavan oikein sitäkään. Ihmeteltiin tätä ja totesin lopulta, että kenties minulla oli vastustuskykyä edellisestä kohtaamisesta tämän nykyisen ollessa kyllin samanlainen ja tiiti sitten sai maidon kautta vasta-aineet. Kiitimme kuitenkin kaikkeutta, että ei tarvinnut pientä lähteä kiidättämään päivystykseen tai muita mukavuuksia.

Aarnilintu, minullakin on ollut tapana hamstrata kirjoja, jotka ovat selailussa viehättäneet, mutta jotka ovat kuitenkin jääneet hyllyyn odottamaan. Toivottavasti siis sinäkin bongailet kirja-aarteistasi jotakin ihania projekteja ja pääsevät opukset hyötykäyttöön :)

Tuulikki, listasi kuulostaa sangen kohtuulliselta :D Minä en ihmeemmin ole koskaan tehnyt lupauksia uutena vuotena, tuntuu aina turhan dramaattiselta moinen. Jos on oikeasti tärkeä ja hyvä asia kyseessä, teen sen joka tapauksessa. Jos ei, harmittaisi tehdä vaan korskeita lupauksia, jotka eivät pidä kuitenkaan.