maanantaina, marraskuuta 05, 2012

Kakka juttu sekä hieman auringonpaistetta

Puikot ovat kilkanneet tiukasti viimeisen viikon. Aihepiirinä ovat olleet kotoisasti lapsen jätökset, tarkalleen ottaen niiden siisti kerääminen. Kestovaippailu lähti täällä hitaasti käyntiin. Alkuun tuntui olevan liikaa uutta opeteltavaa, että olisin jaksanut paneutua mihinkään ylimääräiseen. Hiljakseen otin muutaman vaipan päivävauhtia ensiaskeleita ja nyt meillä mennään käytännössä päivät kokonaan kestoilla. Yöllä kerttistellään, samoin kuin reissussa. Suosikeikseni ovat nousseet vauhdilla taskuvaipat sekä villahousujen ja sisävaipan yhdistelmä. Niinpä kun tyttö hurahti kokoa tuossa viime viikkoina reilusti ylöspäin ja alkaa olla enemmän M-kokoa kuin S-kokoa, piti vähän pohtia millä hupenevaa vaippavarastoa täydennettäisiin.

Villavaippahousut M-kokoiselle
Malli: Katselin netistä hieman, millä logiikalla pöksyjä oli yleensä neulottu ja nappasin hieman silmukkamääriä sekä muita mittoja. Nämä onkin neulottu ylhäältä alas 70 silmukalla. Haarojen kohdalla nappasin keskeltä 12 silmukkaa kummaltakin puolelta, neuloin kuutisen kerrosta kumpaakin puolta ja tein sauman neulomalla (käänsin työn ja puikot eli olin nurjalla ja neuloin aina kummaltakin puikolta yhden silmukan yhteen oikein). Noukin haarasauman puolelta silmukoita niin, että reunoille jääneiden ja poimittujen silmukoiden määrä taisi olla muistaakseni 42. Neuloin näillä summittaisen pätkän lahjetta ja päättelin. Ei siis todellakaan rakettitiedettä, mutta toimi yllättävän hyvin ja istui ihan kivasti.

Lanka: Sininen anonyymi hahtuva kaksinkertaisena neulottuna. Samaista kuin huovutetussa hoitoalustassakin ja kerä ei tunnu näennäisesti koskaan loppuvan.

Muuta: Kokeilin pöksyjen kokoa pikaisesti jo päällä olevan kestovaipan päälle, siksi vähän pullottaa kuvassa kun nyt päällekkäin on peräti kaksi vaippakuorta.
Yllättävää oli se, että housut valmistuivat yhden päivän aikana. Olin odottanut jotenkin pidempää rupeamaa, mutta nämähän sai viimeisteltyä ja laitettua lanoliiniveteen lillumaan ennen hampaidenpesua. Toiset ovat puikoilla tulossa.

Imuja syntyi lopulta kolme, mutta kuvaan ehti vain eka
Malli: Suoraa pötköä aina oikein neuleella ja noin 20 silmukalla
Lanka: sama kuin edellä
Muuta: Toimivat älyttömän hyvin, imuteho hitaana imuna todella mainio ja muutenkin käytössä kätevä.

Hyötykäytin myös vanhat ja pehmeiksi nujuneet vanhat flanellipyjamani tekemällä niiden housuista nopeita imuja. Melkoisen pinon niitä saikin leikeltyä. Nyt kun jaksaisi vielä joku päivä tehdä saman yläosalle. Osan tein suoraan kapeiksi kaistaleiksi viidellä imukerroksella, osan jätin kaksinkertaisiksi isommiksi taitoiksi. Käytössä ovat olleet mainiot ja täydentäneet imuvalikoimaa hyvin.

Vanhat pyjamanhousuni

Tässä vähän jos menisin jo
Lisäksi sain pääteltyä toiset niistä villasukista, joista oli jo aiemmin puhetta. Valmiinahan nuo sukat ovat olleet jo pitkän tovin, mutta se päättely tuottaa edelleen jonkinlaista korkeamman luokan tuskaa minulle. Nytpä on tehty sekin ja voin taputtaa itseäni olalle tyytyväisenä ahkeruudestani. Enää siis yksi sukkapari odottamassa päättelyä. Lankana on toinen ihana sävy siitä ylistämästäni Zauberballista.

Auringonpaistetta
Malli: Sunshine, Cookie A kirjassa Sock Innovation
Lanka: Zauberball Crazy, sävy 1699
Muuta: Olin tähän malliin lievästi pettynyt. Se oli mukava ja helppo neuloa ja olen samantapaiseen malliin törmännyt useasti muuallakin pienin variaatioin. Kuitenkin juuri Cookie A:n malliksi se oli auttamattoman tylsä. Olen tottunut, että sen naisen sukissa on aina jotakin jujua tai jokin erityinen malli. Usein ne ovat hitusen monimutkaisen näköisiä paperilla ja kaavoina, mutta neulottaessa kuitenkin loogisia ja kauniita. Totta kai halusinkin juuri nyt mukavan simppelin mallin ja siksi juuri näihin sukkiin päädyin, mutta aiempien mallien jälkeen tuntui, että tämä oli kirjassa jotenkin aivan väärässä seurassa. Työnä siis ihan jees, mutta tämän naisen sukkamalliksi vähän pettymys.

Ja ai niin, olen äitynyt imujen lisäksi ompelemaankin. Siis minä. Ihan oikeasti, tiedättehän, ompelukoneella ja ihan oikealla langalla. Maailmankirjat ovat sekaisin ja sillä tavalla.

Oikein ihanaa viikkoa kaikille, toivottavasti se talvi tulisi takaisin!

7 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Vaikka luin kaiken kirjoittamasi, niin kaikki unohtui, kun pääsin Tiitin kuvaan :)
Tyttöhän pitää päätään jo niiin tanakasti pystyssä ja näyttää kiinnostuneena seurailevan ympäristöä !
Käsitöitäkin ehdit tehdä ja nätit on nuo uudet sukkasikin !
Mukavaa marraskuuta ♥

Annis kirjoitti...

Anneli, kiitokset ja sinne myös ihanat marraskuut :) Tyttö on ollut parin viikon ikäisestä lähtien innokas kannattelemaan päätään, voimat eivät tahtoneet vain alkuun riittää oikein kunnolla. Lihasvoimaa on tullut kuitenkin huikeasti ja etenkin nyt mahalleen kierähtämisen myötä tuntuu saaneen voimia hurjasti. Konttausasento olisi jo hallussa, mutta kun ne pannahisen raajat eivät oikein vielä ymmärrä muun kropan aikeita lainkaan, vaan suttaavat minne sattuu jatkuvasti :D Pari viikkoa sitten tosiaan heräsi neiti tajuamaan selvemmin muun maailman ja jutustelee kovasti tarkkailunsa lomassa.

Anneli kirjoitti...

Muistan elävästi ne aamut, silloin kun lapset oli n. 3 kk ikäisiä ja alkoi se "juttelu" !
Sellaista ei koskaan unohda :)
Nauti jokaisesta hetkestä.... tyttö kasvaa hurjaa vauhtia !

enkulin käsityöt kirjoitti...

Ihana postaus ja ihanat vaippahousut ja ihanan ihana taapero

Hilmukka kirjoitti...

Mitä! Teillä mennään jo ympäri! Mahtavaa. Niin söötti kuva Tiitistä, hän lähtee tuosta jo kohta ryömimään. ;)

Miksi mulla ei ole tullut mieleen neuloa imuja...? Kiitti ideasta. Kokeilin hahtuvapöksyjä yhden kerran Jäbälle, mutta tuntui, etteivät ne oikein istuneet hyvin. Pitänee neuloa toisella mallilla, jos se olisi parempi. Surkuttelin jo, mihin ihmeeseen käytän hamstraamani hahtuvat, mutta niistähän tosiaan voi tehdä lisäimuja. Kokoaikaista kestoilua en vieläkään harrasta, mutta olen pyrkinyt käyttämään yhden päivän ajan kestoja viikossa. Nyt kun olen kokeillut eri malleja, niin voi alkaa surauttelemaan niitä enemmänkin varastoon isommassa ja toimivammassa koossa.

Odottelen innolla, mitä olet ommellut. :)

Tuulikki kirjoitti...

Söpö kuva pikkuisesta. Lasten kehitystä on mukava seurata. Hienoa, kun jaksat tehdä käsitöitä ja vielä paneutua kehittelemään ekovaippoja. Mukavaa yhdessäoloa teille!

Annis kirjoitti...

enkuli, lämpimät kiitokset :)

Hilmukka, joo, tiiti on ollut vähän vauhdikkaalla tuulella viime viikot. Ehkä jos malttaisi vielä hetken olla paikoillaan, pääsisin minä vielä hetken helpommalla :D

Minulla kestoilu tuntui lähtevän käyntiin vasta pari viikkoa sitten kunnolla. Ihan alkuun ei riittänyt kapasiteetti edes ajatella, myöhemmin tavoitteena oli vähintään yksi vaippa päivässä kestona. Nyt itse innostuin jotenkin valtavasti vähän aikaa sitten asiaan ja nyt onkin, että kotosalla kaikki vaipat yöt poislukien ovat kestoja. Kodin ulkopuolella liikkuessa edelleen kerttis on ollut itselle helpompi. Koetan ottaa rennosti ja ajatella positiivisesti. Se yksikin vaippa päivässä on seitsemän kerttistä vähemmän viikossa.

Minäkin törmäsin noihin hahtuvaimuihin vasta kun viikko, pari sitten Kestovaippayhdistyksen sivuilla seilasin. Tarkoituksena oli tsekata, mikä kaikki toimisi hyvin hitaana imuna ja oli vähän tyhmä olo, kun siellä oli villa listattuna. No tietystihän se on :D Itse olen käyttänyt noita vaipassa alimmaisina nimenomaan hitaana imuna, kaverini taas kertoi käyttävänsä niitä suoraan ihoa vasten etenkin jos vauvan peppu punoittaa. Imukyky yhtä kaikki on muhkea!

Kannattaa muuten tsekata tuolta Villikatajan puolelta tekemäni lapsitarvike-juttu, siellä lopussa on linkki naamakirjan Vaippakirppikselle. Itse ostin sieltä juuri äskettäin villahousut kolmella eurolla ja äp vihreitä Myllymuksujen vaippoja noin neljällä eurolla kappale. Hinnat ovat halvat ja tavaraa laidasta laitaan eli jos tahtoo esimerkiksi jotakin vaippamallia kokeilla, tuolta löytyy halvalla ja helposti voi myydä myös pois ne, mitä ei itse tarvitse :)

Tuulikki, kiitokset ja onhan se jotenkin aivan ihmeellistä, etenkin kun itselle ensimmäinen lapsi eikä lähipiirissäkään ihan pieniä ole ollut.