sunnuntaina, elokuuta 12, 2012

Saippuakuplia

Kuivattuja ruusun terälehtiä
Minullahan on tunnetusti hieman luppoaikaa käsissäni, joten kun tyttöjen (Lily, Satu) kanssa tuli puheeksi saippuan tekeminen, ei minua kamalasti tarvinnut houkutella. Niinpä kokoonnuimme viime torstaina minun luonani ja kävimme toimeen. Kellään ei ollut aiempaa kokemusta saippuan valmistamisesta, mutta onneksi ohjeet olivat hyvät. Vaikeammaksi osuudeksi osoittautunut lipeän käsittelykin sujui ongelmitta, kun sitä Lily ammattilaisen ottein sekoitteli suojavarusteissaan.


Ruususaippuaa muotissaan
Saippuamassa päätettiin jakaa kahtia ja toisesta puolikkaasta tehtiin eteerisen appelsiiniöljyn, ruusun terälehtien ja ruusu-uutteen voimin ruusuista saippuaa. Toiseen puolikkaaseen tuoksua tuotiin laventeliöljyllä ja pieniä sattumia laventelin kukkanupuilla. Kumpikin massa tuoksui ihanalta ja näytti hyvältä, kun ne valettiin muotteihin asti.

Saippuat seuraavana päivänä

Saippuat saivat valamisen jälkeen odottaa vuorokauden ennen kuin ne uskalsi irrottaa muoteistaan. Senkään jälkeen ne eivät olleet lähelläkään valmista, vaan ne täytyi laittaa ilmavaan paikkaan kuivumaan vähintään kuudeksi viikoksi. Tuskin maltan odottaakaan, että pääsen testaamaan ensimmäiset palat itse tehtyä saippuaa.

Treeneissä saippuailtana aikansa kuluttanut mies oli myös äärettömän kiinnostunut saippuapuuhista, joten teimme sitten vielä eilen satsin saippuaa. Toinen puoli maustettiin vihreä tee- uutteella, teelehtien hipuilla sekä satsuman eteerisellä öljyllä, toinen kahvilla ja kahvinpuruilla. Laittelen kuvia niistäkin, jahka ne uskaltaa irrottaa muoteistaan.

Hurahdin kyllä tähän puuhasteluun aivan täysin ja palasaippuan vannoutuneena ystävänä voi olla, että valtaosa saippuasta ainakin tässä huushollissa tulee tulevaisuudessa tehtyä itse alusta loppuun. Etenkin saippuasivustojen, kirjojen ja erilaisten reseptien selailu saa suorastaan hyrisemään.

6 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Mahtavan näköistä. Kiva kun jaksat puuhastella ja vielä tuollaista hyödyllistä.
Vihreää teetä... nyt heräsi kiinnostus. Minä kun juon sitä juomaa. Olen ollut koukussa jo yli kolme vuotta.

Annis kirjoitti...

Minulla teki tosiaan pahaa uhrata juomakelpoista teetä teehulluna, mutta hyvään tarkoitukseenhan tuo meni :P Keitin pienen kipollisen todella vahvaa teetä, joka sekoitettiin massaan ja lisäksi jauhoin pienen erän teelehtiä hienoksi kuorivaksi jauheeksi. Saippuamassan päälle muottiin vielä reilu kerros teemurusia päälle koristeeksi. Äsken kävin kokeilemassa, irtosi maitotölkkimuotistaan se saippuahalko :) Illasta jos leikkelisi sen siivuiksi ja laittaisi kaappiin kypsymään. Tämä on tosi koukuttavaa puuhaa!

sirimi kirjoitti...

Varmasti mainioita saippuoita. Tuoksunkin saa sellaiseksi mistä itse tykkää:)

Hilmukka kirjoitti...

Kuvista ja tekstistä oikein huokuu ihanat tuoksut. Jospa itsekin joskus uskaltaisin tehdä saippuaa ihan alusta asti. Olen kokeillut aikaisemmin valmiista massasta ja sekin oli jo niin koukuttavaa puuhaa...

Meillä muuten h-hetki oli ja meni viikon etuajassa. Toivottavasti sielläpäin voidaan hyvin. :)

Aarnilintu kirjoitti...

Täälläkin on yksi, joka tuoksuttelee ihania saippuoitasi! Tuo ei näytä ollenkaan semmoiselta marttatouhulta, jossa sian ihraa ym. keitetään tuntikausia pihalla isossa padassa valtaisan höyrypilven keskellä ja tuloksena on vaaleita rasvantuoksuisia palasia. Ei minulla mitään tuotakaan tapaa vastaan ole ja niinhän sitä ennen on tehty, mutta ei se ihan kaupunkikotiin istu..

Onneksi saippuaa voi nykyään keitellä vähän pienemmällä volyymilla vaikka kerrostalossa ja noilla tuoksuilla ja mausteilla saa koko hommaan ihan uuden ulottuvuuden. Harmikseni en ole kyllä koskaan kokeillut, ihastellut vaan niitä halkoja, joista pehmeästi leikataan ties minkävärisiä ja tuoksuisia paloja.

Annis kirjoitti...

sirimi, nuo ovat olleet todella mieluisia tehdä ja toivotaan, että käyttöominaisuudet olisivat samaa luokkaa!

Hilmukka, suosittelen kokeilemaan mikäli tulokas vain suo hetken puuhastelurauhan. Lipeän sekoittelu on vähän fataalia puuhaa jos ei ole varovainen ja ehdi keskittyä, mutta ylipäätään olimme kaikki yllättyneet siitä, miten helppoa saippuan tekeminen olikaan.

Aarnilintu, joo, vähän on kevennetty ja sisäsiistimpi versio, kun otti lipeän valmiina kaupan hyllystä :D Siitä tee- ja kahvisaippuasta tehtiin juurikin sellaiset isommat halot maitotölkkiin ja niitä sitten viipaloitiin. Olen itse täysi saippuahullu, joten puuha tempaisi heti mukaansa. Suosittelen tutustumaan, ei ole lainkaan niin vaikeaa kuin miltä alkuun vaikuttaa!