keskiviikkona, tammikuuta 18, 2012

Tassunjäljissä

Loppuviikosta palailen takaisin käsitöiden merkeissä, mutta tässä välissä ajattelin jakaa kanssanne erään taloutemme kissoihin liittyvän hankinnan. Muille kuin kissapetojen ystäville tämä juttu ei tarjonne mitään kovinkaan henkevää, joten skipatkaa vapaasti.

Meillä on tosiaan kolme karvanaamaa ollut talouden jatkeena jo useamman vuoden ajan. Koska kolmikko viihtyy pääosin sisäkissoina ja käy pihamaalla pelkästään valjaissa (eivätkä kaikki tekisi mielellään sitäkään), sitä joutuu omistajana välillä pohtimaan paljonkin, miten pitäisi kissojen elämän mielekkäänä ja keksisi kylliksi niille sopivia virikkeitä.

Kissakavereista on toki seuraa toisilleen ja akuuteimpaan tekemisen tuskaan eläintoverit ovat tuoneet helpotusta toisilleen alusta lähtien. Lisäksi kissojen kanssa vietetään aikaa, niitä leikitetään ja esimerkiksi ylienergisen Pihkan kanssa opiskellaan perustemppuja istumisesta aina esineiden tunnistamiseen ja pomppaamiseen (kiitokset vain Rnille, joka kannusti meidät alkuun). Oman lisänsä tuo olohuoneemme akvaario, joka toimii paitsi oivana köllöttelyalustana, tarjoaa etenkin Pihkalle loputtoman viihdelähteen liikkuvine kaloineen.

Yhteistyötä tai ainakin toisen saaliin kärkkymistä

Meillä on kokeiltu aktivointipalloja ja muita vastaavan tyyppisiä leluja, mutta kissoilta menee vain minuutti saada pallo jumiin sohvan tai jonkin muun huonekalun alle ja lysti (sekä se paljon puhuttu aktivointi) jääkin sitten siihen. Monimutkaisempien härveleiden kohdalla meillä oli hieman uskonpuutetta siihen, ymmärtäisivätkö kotipalikkamme lainkaan, mistä on kyse. Hieman joulua päätin kuitenkin paikallisessa Mustissa ja Mirrissä vierailun päätteeksi ostaa kokeiluun uuden aktivointilelun. Trixien Cat Activity Turn Around (korskea nimihän on tunnetusti tärkein) osoittautui käytössä sangen kelvolliseksi.

Turn Aroundin perusajatuksena on kolme liikkuvaa muoviputkea ja piikikäs alusta

Luonnossahan valtaosa minkä tahansa eläinlajin päivästä pyörii ravinnonhankinnan ympärillä. Mitä syödä ja mistä sitä saada? Eläimen täytyy myös optimoida ruoanhankintaansa, sillä ruoan etsintään, saalistamiseen ja saaliin käsittelyyn pitäisi kulua vähemmän energiaa kuin mitä se itse saaliista saa, mikäli mielii hengissä selvitä. Etenkin vähäenergistä ruokaa syövät kasvissyöjät kuluttavat valtaosan päivästään pelkästään etsimällä ravintokasveja ja syömällä niitä saadakseen energiantarpeensa täytettyä.
Kissa ei poikkea tästä säännöstä, kuten jokainen pihalla liikkuvan kissan saalistusta seurannut tietää. Eläimeltä kuluu paljon aikaa, hoksottimia ja energiaa siihen, että se löytää sopivan saaliin, koettaa pyydystää sekä ja lopulta ehkäpä saakin saalista. Hieman kotikissaa isommalla kissapedolla leijonalla esimerkiksi vain noin joka kymmenes hyökkäys tuottaa itseasiassa saalista eli paljon voimia menee epäonnistumisiinkin.
Niinpä olen jo pidemmän aikaa toivonut löytäväni keinon, jolla siirtää osa ruokinnasta vastaamaan enemmän menoa luonnossa. Tylsästi päivittäin suora tarjoilu kupista tai lautaselta kun on eläimelle kuitenkin aika puuduttavaa verrattuna siihen, millaisen vaivan se luonnossa saaliinsa eteen näkisi. Tähän suuntaan olemme menneet aiemmin jo satunnaisesti piilottamalla pitkin asuntoa pieniä kätköjä kuivaruokaa, jolloin kissat ovat joutuneet etsimään ruokansa.

Saalistaminen on vakava asia,vaikka myyrät ja hiiret olisivatkin vaihtuneet vähemmän jännittäviin kuivanaksuihin

Turn Around osoittautui tavoitteissani soveliaaksi vempeleeksi. Aluksi piilotin sinisten muoviputkien sisään pelkästään kissojen erikoisherkkuja ja opettelimme laitteen käyttöä aloittaen helpoimmasta ja vaikeuttaen tilannetta hiljakseen. Pihka ahneimpana tajusi jutun juonen nopeimmin, mutta neidit seurasivat pian perässä, kun saivat oranssin paholaisen häädettyä laitteen kimpusta. 

Valpas testikäyttäjä aterian päätteeksi

Nykyisin tarjoilen pääasiallisesti kaikki talouden kuivaruoat laitteen kautta. Kissat joutuvatkin siis näkemään hieman vaivaa saadakseen naksut eteensä ensin pudotellessaan niitä putkiloista tassuillaan ja sitten kalastaessaan alustalle pudonneet naksut itselleen. Märkäruoka tarjoillaan edelleen säännöllisesti suoraan lautaselta.

Kokeilu on tähän asti tuottanut vain positiivisia tuloksia ja onkin ihana nähdä, miten keskittyneesti kissat käyttävät aikaansa putkiloiden parissa. Naksuja kuluu aivan yhtä paljon kuin tavallisessakin ruokinnassa eli vaikka saalis pitääkin nyt itse kaivella, se ei ole vähentänyt joukkion ruokahalua. Olenkin sen verran tyytyväinen tähän systeemiin, että uskallan sitä muillekin suositella, joko satunnaiseksi herkkupalojen tarjoamisvälineeksi tai pysyväisemmäksi ruokinta-alustaksi.

2 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Onpas jännän näköinen kapine! Pitäisiköhän itsekin joskus katsoa, löytäisikö tuollaista jostain: kotinurkissa tällä hetkellä ravaavat kaksi kissanpentua tuskin ainakaan pahastuisivat lisäviihteestä. Joulun alla ostetut purulelut toimivat hyvin, mutta nekin kokivan kovin tutun kohtalon ja katosivat jo parin päivän jälkeen...

Herttaisia kisuja kyllä. Tulee jo hyvä mieli niiden katselusta. <3

Annis kirjoitti...

Marika, koettaessani löytää laitteen virallista nimeä, huomasin ainakin Zooplussan myyvän sitä verkkokaupassaan aika tarkkaan samaan hintaan kuin Musti ja Mirrikin. Kyseinen lafkahan toimittaa tosiaan tavarat kotiovelle asti ja antaa muistaakseni ensitilauksesta aina 10 % tutustumisalennuksen, joten jos tulee eläinjuttuja hankittua etenkin enemmän, on usein kätevä. Meillä esimerkiksi kuivaruokana on Acanan kuivanaksut, joita saa markettinaksujen kilohinnalla tuolta, kun tilaa suoraan 7 kg säkissä. Säkki tulee kotiovelle ja ilman postikuluja. Olen siis tykännyt :)

Minulle juuri monissa aktivointileluissa on se ongelma, että niiden käyttäminen yleensä vaatii pienen määrän herkkuja kätkemistä jonnekin ja sitten kissat koettavat ne sieltä kaivaa. Lelut toimivat juurikin siinä lyhytaikaisessa aktivoinnissa, sillä uusi tuokio vaatii pian uudet namit. Minä taas toivoisin, että kissoilla olisi jotakin virikettä koko päivän ilman, että minun puuttumistani kaivataan jatkuvasti. Tuossa laitteessa on juuri sopivankokoiset säiliöt siihen, että kerran päivässä täyttö riittää -aivan kuin kuivaruoan normaali tarjoilukin meillä toimi ennen vempelettä.

Minä taannoin ihastelin muistaakseni Facebookissa niitä teidän karvakeriä <3 Kyllä kissanpennut ovat aina varsinaisia sydämenmurskaajia. Puruluut voisivat toimia täälläkin muuten, Pikkunen rakastaa järsiä kaikenlaista (kuten suihkun vesijohtoa, toim. huom.) ja olen antanut hirven/poron kuivattuja kylkiluunpätkiä (joku eläinkauppa näitäkin myi silleen kilotavarana) järsittäväksi. Välillä kiinnostavat älyttömästi, välillä oltaisiin kuin ei voisi tylsempää pureskeltavaa olla. Vaihtelu, se loputon vaihtelu...