sunnuntaina, syyskuuta 25, 2011

Jalostellen

Pääsin Mikkelistä eilen illalla. Viikkoon oli yhdistetty kaksi pidempää jaksoa eli töitä saimme paiskia hartiavoimin, mutta mieli oli takaisin ajellessa hyvä. Ensimmäiset kolme päivää kävimme läpi marjoja ja jakso huipentui keskiviikkona marjatenttiin. Läpäistyn tentin ja teoriakokeen seurauksena saan nyt kutsua itseäni keruutuoteneuvojaksi eli minulla on neuvojapätevyys yrteissä, sienissä sekä marjoissa. Vielä kun mikroskopia, lopputyö ja teoriatentti menevät läpi, olen sitten tarkastaja viralliselta kakkostitteliltäni.

Toiset kolme päivää torstailta lauantaille vietimme opetuskeittiössä jatkojalostuksen merkeissä. Pienellä ja näpsäkällä porukalla suoritettuna jakso oli tehokas ja saimme huikean paljon aikaiseksi. Pelkästään erilaisia hilloja, hyytelöitä ja marmeladeja kannoin kotiin noin parikymmentä purkkia. Nyt pää suorastaan kuhisee ideoita, joita tahtoisin kokeilla. Pitänee siis suunnata metsään keräämään niin pihlajanmarjoja kuin karpaloita ja puolukoitakin, tahdon kokeilla vielä monen montaa reseptiä!


Allekirjoittanut opettelee marmeladimakeisten valamista.


Useimmiten meillä oli monta rautaa tulessa. Etualalla kuusenkerkkäsiirappi kiehumassa, taustalla valmistuu aamiaismarmeladia kurpitsasta ja pihlajanmarjoista.Saimme me siis valmistakin aikaiseksi! Takavasemmalta alkaen: sienipiirakkaa aurajuustomuruilla, korvasienipiirakkaa kannella, pettuisia aamupalakeksejä ja tuoksuvalmuskapipareita.


Makeapihlajasta ja tyrnistä tehtyjä makeisia sokeroituina.

Jakson aikana valmistui niin hilloja, karkkeja, leivoksia, pikkuleipiä sun muuta. Suolaisella puolella tehtiin karpalo-nokkossämpylöitä ja pettuisia juustosarvia, sienipiirakoiden ja erilaisten keittojen lisäksi. Armas Puntonikin joutui koetukselle, kun pakkasin lauantaina kaiken valmistuneen ruoan. Nyt kelpaa talvea odotella!

PS. Muistathan osallistua arvontaan, aikaa on vielä pari päivää.

Kuvat: Kurssitoveri Leppäsen käsialaa.

5 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Oi mitä herkkuja sinulla onkaan !
Nuo marmelaadit niin kauniitakin.

Harmi kun en tänä kesänä tehnyt sitä kuusenkerkkäsiirappia.
Olen itsekin siitä joskus saanut avun kurkkukipuun :)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa ihania herkkuja. Nuo marmelaadit

enkulin käsityöt kirjoitti...

Nuo marmelaadit olisi pakko opetella tekemään. Olen kuullut, että raaka-aineet ainakin ovat kalliita.

Smirgeline kirjoitti...

Onpas siinä herkkuja kerrakseen. Mukavan tuntuinen ja monipuolinen koulutus näyttää olevan.

Annis kirjoitti...

Anneli, se kyllä on tehokasta tavaraa. Itselläni taas kurkkukipu ja flunssaoireet koettivat lannistaa tänä aamuna, mutta siirapin kanssa lähti päivä taas kulkemaan paremmin.

Enkuli, kirjoittelen myöhemmin aiheesta lisää, mutta pektiini on tosiaan kallista esimerkiksi apteekkitavarana. Sen sijaan sitä saa tilattua muutamasta paikasta kilotavarana noin 24 euron kilohintaan (= n. 50 kiloa valmista marmeladikarkkimassaa), jolloin muiden ainesten ollessa tavan sokeri, vesi ja marjat, ei hinta ole niin tolkuttoman kallis kuitenkaan.

Smirgeline, hauskaa oli ja onneksi myös sangen opettavaista. Marmeladeja ainakin on tarkoitus tehdä lisää ja sienipiirakkaa päästiin tekemään vähän muunnellulla reseptillä kavereiden kanssa sienireissun jälkeen :)