keskiviikkona, elokuuta 17, 2011

Ompelua aloittelijoille ja pidemmälle ehtineille

Kas näin pääsemme "Näin mittaat työssä kehittymisesi helposti pisteitä laskemalla" -ohjelman ensimmäiseen ja jännittävään osaan! Tällä kertaa käsittelemme ompelukonetta vihaavia ihmisiä ja heidän motivoimistaan kodin pieniin korjaustöihin. Lähtötilanteessa sinulla on nolla pistettä ja alat kartuttaa hiljakseen pistesaldoasi pitkin työtä. Aloitetaan!


Telkkarin kissasuojana toiminut ja usein äärettömän epäesteettisesti taiteltu fleeceviltti

Jotkut ompelevat, koska pitävät sitä rentouttavana ja luovana puuhana (+6 pistettä). Toiset ompelevat, koska se on kätevä tapa tehdä itselleen vaatteita tai sisustaa kotona (+4). Toiset, kuten testihenkilömme, ompelee silloin kun se on aivan välttämätön pakko ja muistaa yleensä silloinkin kirota ankarasti (-1). Vähän testihenkilöämme viisaammat laittavat jonkun ompelemaan puolestaan (-3). Koska testihenkilöllämme ei ollut kuitenkaan yhtään kavereita, jotka olisivat ommelleet hänen puolestaan, hänen oli pakko tarttua itse toimeen. Tavoitteena olikin siis ommella kyllin jykevät suojahuput olohuoneen telkkarille sekä makuuhuoneen tietokoneen littanäytölle. Ne kun keräävät pölyä sekä pahimmassa tapauksessa kissojen raapimajälkiä ilman suojaa.

Eipä siis muuta kuin tuumasta toimeen!Ensinnä täytyy työtä varten hankkia raaka-aineita. Ylimääräisiä pisteitä (+4) saa oitis, mikäli omistaa tuhat kiloa kankaita käsittävän kangasvaraston, joka on kaiken viehättävyytensä lisäksi koottu rakkaudella miltei kokonaan kierrätyskankaista (+5). Testihenkilömme joutui menemään ihan oikeaan kangaskauppaan tätä työtä varten (-1), mutta löysi kuitenkin toisen kankaista puoleen hintaan löytöpöydästä (+1).


Jotakin kierrätyshenkeä projektiin saatiin kuitenkin valitsemalla suojahuppujen sisäkankaaksi vanha tikattu parivuoteen päiväpeite, joka oli vienyt kellarissa hyllytilaa kohtuuttoman paljon. Tässä vaiheessa, kuten aina ompelutöissä, jaossa oli 3 ylimääräistä pluspistettä. Syynä oli urhoollinen yritys muuttaa jokin omissa silmissään vastenmielinen raaka-aine joksikin kauniimmaksi. Lisäpisteiden lisäksi mielestäni tätä tulisi tukea koko maailmassa esimerkiksi verohelpotuksin.


Katu-uskottavan rautarunkoisen kunnon vanhan Singerin tai kätevän tehdassaumurin omistamalla saa jo sen verran pisteitä, ettei niitä kannata enää lopputestin aikana vaivautua laskemaan, masennatte vain meitä muita. Hyvästä peruskoneesta saa +2. Kaverilta koneen lainaamisesta saa -1 ja ompelun sysäämisestä äidille tai muulle sukulaiselle verisiteisiin vedoten saa -3 (tai -5, jos anelun lisäksi käyttää uhkailua, kuten perinnöttömäksi jättämistä, suostuttelukeinona).

Tämän lisäksi itse varsinaisen työn aikana tulee huomioida seuraavat pisteet:
Unohtaa siksak -ompeleen päälle kun pitäisi ommella suoraa. Seurauksena purkaminen: -1
Ajaa nuppineulan päältä: -1
Sauma mutkittelee vekkulisti, koska ompelija on vähän väsyksissä tai sitten vaan vähän yksinkertainen: -1
Ei harsi, koska se on aloittelijoiden hommaa. Ompelee, purkaa ja harsii sitten manaillen: -2
Ompelee kaksi kappaletta väärin yhteen: -3.
Kieltäytyy jästipäisesti purkamasta edellisiä, koska pelkää hermoromahdusta: -4
Pudottaa ompelukoneen sisään nuppineuloja: -6
Miltei pudottaa ompelukoneen sisään neuloja, mutta huomaa ne viime hetkellä. Kiroilua: -4.
Saa koko koneen jumiutumaan: -3
Ompelee täysin ongelmitta, rauhallisesti, suunnitelmallisesti ja rentoutuneena alusta loppuun: +25Jos lopputulos on käyttökelpoinen, siitä saa kolme pluspistettä. Jos se lisäksi on vielä toleroitavan näköinen, saa +2. Sen sijaan umpeen ommellusta pussista ja repsottavista saumoista saa -3.
Testihenkilömme pistesaldo oli rupeaman päätteeksi komeat +2/50. Kehittymistä on tapahtunut, sillä tällä kertaa pääsimme ompelun päätteeksi jo plussan puolelle toisin kuin aiemmin. Näin voimme siis huomata konkreettista oppimista tapahtuneen ja nauttia kasvavista taidoistamme entistä enemmän!

Ensi kertaan ja seuraavaan jaksoon!

14.2.2013 lisätty PS: Minua käy ihan jäätävän paljon sääliksi, kun tässä postauksessa on käynyt sen kirjoittamishetken jälkeen satoja ihmisiä hakusanoilla "ompelu aloittelija", "blog ompelua aloittelijoille", "apua ompeluun aloittelija" tms. Koska tästä ei ihan vilpittömästi ole taatusti YHTÄÄN hyötyä noille ihmisparoille :D Syvät pahoitteluni ja osanottoni siis siitä, että hakukonetuloksia saastutan. En tajunnut, että otsikoinnillani voisi olla näin arveluttavia seurauksia.

8 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Kyllä minä annan noista kiitettävän numeron. Tosi nättejä molemmat.

Lisää vaan ompeluksia , kun sulla on ylimääräistä aikaa :D

Annis kirjoitti...

Anneli, kyllä ne tarkoituksensa täyttävät ja se on jo paljon enemmän kuin mitä joistakin minun ompeluksistani voi sanoa :D Saa nähdä, onko minulla missään vaiheessa ihan niin paljon aikaa, että tähän kävisin riemumielin uudelleen. Ehkäpä jos vielä urakoisin yhden hupun miehekkeen koneeseen, senhän pitäisi kaiketi mennä rutiinilla jo :D

katri kirjoitti...

Sä oot mun idoli! Mä saan puistatuksia jo siitä kun avaan kaapin oven jonka takana ompelukone on...
Ja lopputuloksetkin on noin nättejä, sä oot ihan opmelija :)

Sirpa ja Kollo kirjoitti...

Kauniit huput! :) Minulla ei ole ollenkaan ompelukonetta - niin kunnioitan kovasti sellaisia, jotka osaavat kyseenomaista konetta käyttää.

Annis kirjoitti...

katri, kyllä on täälläkin ollut tuskien takana tuo ompelukoneeseen tarttuminen :D Ehkä jo parin vuoden treenillä pääsisin lähemmäs tuota täyttä 50 pistettä testissä, nyt tosiaan ompeluvaiheessa tehdyt ja runsaslukuiset virheet rokottivat aika rankalla kädellä tuota saldoa :D Siedettävän lopputuloksen salaisuus on siinä, että valitsee taidoilleen sopivan työn, auta armias jos olisin jotakin juhlapukua käynyt ompelemaan, kesken olisi varmaan vieläkin.

Sirpa, minulla oli useamman vuoden äidin vanha kone, joka teki kaikenlaisia keljuja temppuja ompelijan työtä vaikeuttaakseen. Uuden koneen myötä pelko ompelemista kohtaan on vähän laantunut ja välillä sitä jopa tulee vapaaehtoisesti mentyä koneelle.

Anneli kirjoitti...

Kiitos !
Taas niin ihana kommentti :D

Luin sen tyttärellenikin ääneen.
Pitäisiköhän minun alkaa vuokraamaan itseäni, ja tekemään toisten kotona kaikenlaisia päällystyksiä.
Kivahan se on että sinäkin annelia teille kaipaisit.
Oikein mukavaa alkavaa viikkoa !

enkulin käsityöt kirjoitti...

Minä annan Sinulle tunnustuksen.

Annis kirjoitti...

Anneli, olen varma että voisit helposti elättää itsesi käsityöläisenä milloin tahansa. Vuokraamisesta voisit katsos aloittaa ja laajentaa sitten asiakaspiiriäsi :D

Enkuli, sydämelliset kiitokset!