tiistaina, toukokuuta 03, 2011

Reipasta vappua

Kiireiset kaksi viikkoa ovat vihdoinkin ohitse. Tunnelmat ovat väsyneet, mutta tyytyväiset. Pääsiäinen vilahti tosiaan ohi itärajalla ja vapuksi suunnattiin Tallinnaan juhlimaan isoäitini 80-vuotispäiviä. Matka alkoi jo perjantaina ja päättyi vasta eilen illalla vähän ennen yhdeksää, kun kurvasin Puntolla takaisin kotipihaan leveästi haukotellen. Näiden kahteen pisteen väliin mahtuikin sitten yhtä sun toista.

Vanhan kaupungin kadut

Vanhukset eli vanhempi sukupolvi kattaen isoäitini (joka itse taas kutsuu itseään arkkukansaksi erotukseksi omista lapsistaan) sekä tämän lapset sekä näiden puolisot asuivat vuokra-asunnossa ihastuttavassa 1300-luvulla rakennetussa talossa. Nuoriso taas oli majoittunut samalle kadulle kymmenen hengen kattoasuntoon. Vierailu asunnosta asuntoon tapahtuikin kätevästi hilpaisemalla muutama sata metriä katua ylös tai alas. Kummankaan asunnon hinta ei ollut maata järisyttävä ja esimerkiksi meidän asunnossamme 9 hengen kokoonpanolla yhden yön hinnaksi muodostui noin 16 euroa per naama. Asunnot olivat hyvin varusteltuja ja tilaa mellestää oli reilusti. Sijainti Vene-kadulla keskellä vanhaa kaupunkia oli myös täydellinen ja lähestulkoon kaikkialle pääsi jalkaisin.


Näkymä makuuhuoneen ikkunasta yli Tallinnan kattojen

Koetin saada meille opastetun kierroksen vanhan kaupungin alla kulkeviin tunneleihin, mutta lyhyellä varoitusajalla moinen ei enää suotuisaan ajankohtaan osunut. Niinpä tyydyimme harrastamaan luovaa "minne nenä näyttää" -kävelyämme ja kiertelemään siellä sun täällä. Jalat olivat kovin kipeät kaikesta kävelystä ja välillä hieman eksyttiinkin, mutta aina meidän onnistui löytää tiemme takaisin perille.

Sää suosi koko matkan ajan ja maisemat olivat kauniit

Juhlallisuuksiin kuului suvun matriarkan kukitus ja lahjominen, syömingit keskiaikaravintola Olde Hansassa sekä sunnuntaina kuohuviiniaamiainen suklaakakun kera. Muutoin ohjelma oli vapaa. Vanhukset lähtivät sunnuntaina paluumatkalle ja me jäimme vielä yhden yön yli seikkailemaan. Menoa ja melskettä riitti, vaikkei selkeää matkaohjelmaa tällä kertaa oltukaan tehty. Huomasimmekin käyvämme asunnolla lähinnä nukkumassa.

Ihastuttavia vanhoja taloja tuntui löytyvän joka nurkalta

Ostospuolella kartutin astiastoani ja koetin kerätä Helina Tilkin myymälöistä ja Sadamarketista pois viimeisetkin siniset hevoset. Tällä kertaa piti vähän taipua ja ostaa kavioeläimiä muissakin väreissä, jotta kotiin saatiin tarvittavat kipot. Nyt jos kukaan mämmikoura (=minä) ei kolhi noita, meidän pitäisi pärjäillä sangen mainiosti. Muina maininnan arvoisina ostoksina kotiini siirtyi läjä Lushin käsisaippuoita, kasvoputsari ja tuorenaamio sekä laivalta pitkällisten pohdintojen tuloksena ostettu CK:n hajuvesi One Summer. Henkeen ja vereen kesäihmisenä hajuveden nimi tuntui lähestulkoon enteelliseltä.

Sukkalankoja sinipainotteisesti


Kaivatut Novitan Bambut. Enempää en kehdannut hamstrata, mutta muutamahan se oli vietävä, kun kerrankin oli tarjolla kaikissa väreissä.


Vähän vielä villaa, puikkoja ja kerroslaskuri

Kaiken kaikkiaan oli hyvä olo palata takaisin kotiin. Tänään ajattelin ottaa loivaliikkeisesti ja käydä purkamaan kertynyttä pyykkivuorta ja tukea reissun aikana huikean pitkiksi venähtäneet tomaatintaimet. Onneksi olin nokkela ja imuroin sekä siivosin ennen reissuun lähtemistä.

2 kommenttia:

Anneli kirjoitti...

Mä en muistanutkaan että teillä oli nyt se reissu.
Kivasti matkan kuvailit, ihan kun olisin ollut mukan. Sillä erotuksella... että mulla ois lankaa ollut ainakin kymmenen kertaa tuo sinun määräsi:)
Mukavaa että oli onnistunut matka ja näyttää tuolla lahden toisella puolella olevan kevätkin pitemmällä.

Ihana se klipsukertomus... luin sen miehellenikin... :)
Mukavaa viikkoa Sinulle !

Annis kirjoitti...

Anneli, tässähän se vapun tienoilla oli, isoäiti kun on syntynyt vappupäivänä. Kelit olivat todella lämpimät ja muutenkin oli mukavaa!

Lankamäärä oli tulosta tiukasta itsehillinnästä (ja sen pettäessä muille etukäteen annetusta käskystä taluttaa minut pois paikalta, jos alan täristä, puhua hempeitä langoille tai osoittaa muita vakavia lankanarkomanian oireita).

Klipsut laitan varmaan huomenna tulemaan, kun vain muistaisin postin suuntaan lähteä!