tiistaina, toukokuuta 17, 2011

Opintoja, punontaa ja kasveja

Alkuviikko on mennyt kovin kiireisissä merkeissä, palasin Mikkelistä vasta eilen illalla. Säät kuitenkin suosivat ja ohjelma oli mielenkiintoista, joten oikein hyvä mieli jäi tästä ensimmäisestä opetusjaksosta. Myöhemmin sitten meno muuttuu enemmän teoriapainotteiseksi ja pänttäämään joutuu ihan tosissaan, mutta siihenhän tässä on jo vuosien varrella tottunutkin. Porukka oli myös mukava ja kannustava, vaikka nuorin osallistuja olinkin.
Tervatehdas toiminnassa

Tiistaina ohjelmassa oli tervanpolttoa sekä petun historiaa ja käytäntöä. Sää oli aurinkoinen ja mieliala korkealla. Ensin tutustuttiin lyhyesti tervanpolton historiaan ja käytäntöihin. Sitten vaan rukkaset käteen ja pihalle omaa tervahautaa väsäämään. Tosin meidän versiomme sijoittui hiukan tylsästi tynnyriin, mutta oli huomattavasti helpompi toteuttaa ja säädellä pienen kokonsa vuoksi.


Ja tulihan sieltä lopulta tervaa!

Muussa ohjelmassa oli sitten pettuliinojen irrottaminen rungoista. Siinäkin puuhassa oli omat niksinsä, jotka meille sitten kädestä pitäen opetettiin. Kyllähän se alkoi yllättävän pian sujuakin, vaikka runkojen oksaisuuden takia pitkin liinat irrottaa hyvinkin pienissä paloissa. Kuten joku totesi, kivaahan tämä on maha täynnä ruokalasta lompsiessa tehdä, toista se on ollut pula-aikana.
Syksyllä sitten olisi tarkoitus noista aineksista oikeasti leipoakin samalla kun testaillaan muiden luonnon antimien jatkojalostusta.


Pettuliina valmiina irrotettavaksi

Ohjelmaan kuului myös muiden suomalaisten luonnonmateriaalien hyödyntäminen, joten opettelimme taitavien opettajien johdolla punomaan niin kaislaa, koivunrisuja kuin pajujakin. Eniten pidin risuista, vähiten sormenpäät hajottavasta pajusta. Alkuun epäilimme saammeko yhtään mitään valmiiksi, mutta loppujen lopuksi auton pakkaamista piti jo harkita huolellisesti, jotta kaikki mahtuisi kyytiin.


Punonnan opettajat olivat tuoneet muutaman tekemänsä työn malliksi


Kasvava opiskelijan aarrekokoelma: pettua, kaislapalloja, kaarnalaivan aihio, tervaskiekko ja kupillinen tervaa

Pajutyöpajan lopputulos eli kukkakori

Risutyöpajan opit käytännössä

Lisäksi kävin muiden suositusten perusteella lähtöpäivänä vielä koulun taimimyymälässä. Mukaan lähtikin niin tummalehtistä versiota perinteisestä daaliasta parvekekukaksi (jahka säät nyt vakiintuisivat) sekä yrttien pottitaimia (sitruunabasilika, oranssi-iiso sekä lipstikka). Lisäksi en voinut olla sortumatta ja kantamatta kotiin vinoa pinoa suoraan kasvihuoneelta tuotua luomukurkkua sekä parin kilon säkkiä luomuruisjauhoja. Kaikki tämä kustansi minulle noin kymmenen euroa. Taidan pistäytyä toistekin, jahka seuraava opetusjakso alkaa.

Tällaista siis minun viikkooni. Koneeni on nyt korjattu siihen pisteeseen, että siihen on asennettu Ubuntu käyttöjärjestelmäksi. Jahka vielä oppisin sitä saumattomasti käyttämään, alkaisi elämä hymyillä. Hiljakseen siis.

1 kommentti:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa ollut vauhdikas viikko ja varmasti mielenkiintoinen. Upeita nuo punontatyöt.