tiistaina, toukokuuta 06, 2008

Akvaristi

Minulla on ollut akvaario nyt hieman reilut kuusi kuukautta. Olen oppinut kantapään kautta monia asioita, joita akvaarion kanssa ei kannata tehdä. Etenkin akvan pienuuden takia (noin 70 litraa) etenkään mitenkään kovin suuria katastrofeja ei saisi päästä syntymään, joten olemmekin olleet hyvin varovaisia sen kanssa (Luetaan: hysteerisiä). Olemme taistelleet kotiloita vastaan ja ihmetelleet, kun jotkit kasvit suurinpiirtein sulivat heti päästyään akvaarioomme. Olemme selailleet foorumeita, soitelleet kavereille ja ruinanneet neuvoja, kun omat temput alkavat olla lopussa. Kainon toiveen mukaan olemme ehkä jopa oppineet jotakin matkalla. Ehkä.

Viime viikkoina reissuamisen seurauksena sekä muutoinkin akva oli päässyt aika aneemisen näköiseen tilaan. Takaosassa ei ollut lainkaan suurempia kasveja ja muutoinkin pidin akvaarion nykytilaa sekä kaloille ikävän että epäesteettisenä. Niinpä pakotin miehekkeen eilen mukaani rantoja samoamaan ja kauniita kiviä bongailemaan. Lenkkeily tehostuu muuten kummasti, jos repussa on muutama kilo kiviä askelia siivittämässä, suosittelen kokeilemaan.
Ennen partioon siirtymistä pesin ja keittelin kivet ja punoin suunnitelmia akvan päänmenoksi. Käväisin myös eläinkaupan kautta hakemassa muutaman akvaariokasvin (vallisneria ja vesitähdikki). Loppuillan kulutinkin sitten lappoamalla vettä altaasta, kaloja siirtelemällä ja akvaariota uudelleen sisustamalla.


Takanurkkaan muokkailin kiviröykkiön. Loput kivistä kylvin ympäri akvaariota. Toisen kannoista siirsin toistaiseksi kokonaan pois akvaariosta, toisen jätin keskelle akvaariota lymypaikaksi. Uudet kasvit lisäsivät huomattavasti akvaarion vehreysastetta ja tekivät siitä muutoinkin viihtyisämmän näköisen (Kuva on siis akvaarion lyhyeltä sivulta. Koetin ottaa kuvaa etupuolelta, mutta nykyisen auringonpaahteen takia heijastuksia ilmestyi aivan liikaa etulasiin siitä huolimatta, että edessä oli käytännössä kahdet verhot. Vähänkö olin hajota. Tässäkin kuvassa noita heijastuksia näkyy).
Kuvassa purjehtii myös sangen onnellisena lauma täplämonnisia ja kardinaalikaloja. Taistostakin saattaa näkyä vilaus, jos oikein sihtaa ja käyttää mielikuvitusta muotoillessaan mielessään punaisesta oudosta pallosta oikealla taistelukalan (Taisto muuten oli oikein mielissään akvaarion kokemista muutoksista. Mokoma on tunkenut itseään jokaiseen mahdolliseen rakoon ja alkanut taas säntillisen uroon tavoin rakentamaan kuplapesää tähdikin ylälehtiin. Jos vaikka joku neito sattuisi paikalle. Jos. Edes kerran. Pliis).

Samaa akvaa edestä päin. Takavasemmalla samainen kiviröykkiö kuin edelläkin, mutta vain toisesta kulmasta. Heijastuksia näkyy yhä, vaikka olenkin koettanut venkoilla ja asetella ruhoni valon ja akvaarion väliin. Yksi kardinaalikin pääsi kuvaan (Rni lupasi joskus taannoin nimetä kaikki kardinaalimme oikeiden kardinaalien mukaan. Vielä nimilistaa odottelen).

Nyt toivon, että kasvit kestävät, sillä akvaario on nyt kokonaisuutena muuttunut koko lailla näpsäkämmän näköiseksi. Kalojen intensiivisestä kasvien lomaan ujuttautumisesta voisi myös päätellä, että eväkkäätkin viihtyvät paremmin. Vielä muutama välimitan kasvi pitäisi hankkia tuonne lomaan, mutta se saanee odottaa hieman pidemmälle.

Ei kommentteja: